Hercegovina Vijesti

U ponedeljak otvaranje izložbe „Jovan Dučić – svom milom Trebinju – tragom jedne vizije”

Otvaranje izložbe ,,Jovan Dučić – svom milom Trebinju – tragom jedne vizije“, je u ponedeljak, 10. jula, u 19 časova u Narodnom muzeju Čačak, u okviru manifestacije Čačanska rodna – Čačak prestonica kulture Srbije 2023. Izložba se realizuje u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja Čačak, a pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Grada Trebinja.

Esteta i zaljubljenik u umjetnost, začetnik ideje o osnivanju muzeja u Trebinju, sakupio je i poklonio zbirku vrijednih umjetničkih eksponata namjenivši je za tada još neotvoreni Muzej i za ukrašavanje užeg gradskog jezgra. Dar Trebinju, Dučić je, kao ambasador Кraljevine Jugoslavije, poslao 1935. godine iz Rima, kada su svi predmeti bili izloženi u sali Opštine. Кolekciju u muzeju, kao stalnu postavku, tematski čine tri dijela. Prvi dio sa oko stotinu eksponata rimske i srednjovjekovne kamene plastike, koju predstavljaju dijelovi sarkofaga i skulptura sa lokaliteta u Italiji i pokazuju helenistički ideal životne radosti i lijepi stil klasicizma I i II vijeka n.e. i akademskog manirizma epohe Severa, kao i ukrasni reljefi crkvenog namještaja, koji pripadaju preromaničkoj umjetnosti Jadranskog priobalja (IX –XI v.). Drugi dio čini kolekcija umjetničkih djela, koja je predstavljena je sa 14 umjetničkih slika naših i inostranih umjetnika, od kojih su najstarije dvije slike iz XVI vijeka, španske Кoređove škole, potom radovi Stojana Aralice, Daniela Mihaleka, Кoste Pitidesa, Eduarda Viralta, Milivoja Uzelca i Vojislava Bumbaširevića. Zbirku obogaćuje i jedan izvrstan mozaik sa pozlatom, rad srednjeevropskog umjetnika sa početka XX vijeka, tapiserija iz XVII-XVIII vijeka, djelo srednjeevropske francuske radionice i tapiserija iz Japana, rad u svili sa početka XX vijeka. Treći dio su pjesnikovi lični predmeti – ambasadorsko odijelo, ordenje, kao i rukopisi, pisma i fotografije. Dio legata čuva se u Narodnoj biblioteci u Trebinju sa preko 5 500 knjiga, pjesnikovih rukopisa, pisama, skica i fotografija.

Sabravši zajedno Dučićev Legat, poklon rodnom gradu, koji se danas nalazi u muzeju i biblioteci, kao i arheološke spomenike, fontanu, česmu, spomenik Herojima za slobodu, Njagošu, bareljef Jelene Anžujske na zidinama starog grada, koji krase trebinjske trgove, ulice i i Gradski park sa statuama lavova na ulazu, preostaje samo da se izrazi divljenje i zahvalnost jednom Trebinjcu koji je dio svojih kolekcija poklonio na dar rodnom gradu i time zauzeo svoje počasno mesto među građanima Trebinja. Ova izložba je samo dio traga jedne plemenite, rodoljubive vizije Jovana Dučića, kako je sam napisao na spomeniku Njagošu posvetu ,,Svom milom Trebinju”.

Izložbu su pripremili kustosi Muzeja Hercegovine: izbor predmeta i tekstovi Ivana Grujić, prateći tekstovi Jelena Pujić, Tamara Rajković i Simo Radić, tehnička priprema Slađana Delić.

U Narodnom muzeju u Čačku, izložba će biti otvorena za posjetioce do 13. avgusta 2023. godine.

 

 

Padrino, jul 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više