Hercegovina Vijesti

U Prebilovcima će biti stalna izložba o genocidu nad hercegovačkim Srbima u NDH

Muzej žrtava genocida postaviće u Prebilovcima stalnu izložbu posvećenu stradanju Srba u Hercegovini u genocidu koji je nad njima izvršila Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ u Drugom svjetskom ratu, izjavio je Srni direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Ristić je naveo da će stalna postavka biti otvorena početkom avgusta 2024. godine, uoči godišnjice masovnog zločina u Prebilovcima.

Organizovanje stalne postavke dogovoreno je sa rukovodstvom prebilovačke mjesne zajednice, pri čemu će koncept postavke i realizaciju raditi stručnjaci Muzeja žrtava genocida, a kompletne troškove izrade i postavljanja finansiraće Fondacija Muzeja žrtava genocida.

– Stalna postavka će biti dar Muzeja žrtava genocida Prebilovčanima, onima koji su stradali u večan spomen, ali i sadašnjim i budućim Prebilovčanima i svim Srbima na trajno sećanje i nezaborav – rekao je Ristić.

Postavka će biti predstavljena u sadašnjem Domu kulture „Sveti kralj Milutin“, odnosno u nekadašnjoj Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Prebilovcima u kojoj se, kako ističe Ristić, desila jedna faza „tog strašnog i beskrajno tragičnog zločina“ nad pripadnicima srpskog naroda, Prebilovčanima.

Ristić je rekao da će, kada se uradi analiza bezbjednosti, Muzej žrtava genocida donijeti odluku o tome da li će biti izloženi originalni artefakti ili za tu priliku posebno izrađene muzejske kopije.

– Izložba neće biti dvodimenzionalna. Ona će biti trodimenzionalna, tu nema dileme, i obuhvataće i audio-video materijale, istorijske izvore u vidu dokumenata, fotografija i trodimenzionalnih predmeta. Ali, iz razumljivih razloga, potrebno je da se obavi analiza bezbednosti trajnog izlaganja originalnih artefakata – naveo je Ristić.

On je istakao da Muzej žrtava genocida nikada do sada nije radio stalnu muzejsku postavku van granica Srbije i da će to za ovu ustanovu kulture biti poseban izazov „i to podjednako stručan, emotivan i logistički“.

– Treba savladati puno izazova i prepreka koje se ogledaju u manjku građe i u činjenici da se Prebilovci nalaze na teritoriji Federacije BiH, kao i u tome da u Prebilovcima sada živi svega 45 naših sunarodnika – dodao je Ristić.

On je naveo da je tu i pitanje redovnog održavanja tog objekta, njegove pristupačnosti za posjetioce, kao i upoznavanje javnosti o tome da će od avgusta naredne godine u Prebilovcima, pored crkve, postojati i stalna postavka.

Ristić je napomenuo da je dragocjenu podršku inicijativi u vezi sa uspostavljanjem stalne muzejske i memorijalne postavke u Prebilovcima pružila Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

 

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više