Hercegovina Vijesti

Večeras svečano otvaranje izložbe ,,Srbija, zemlja fresaka“

Svečano otvaranje izložbe ,,Srbija, zemlja fresaka – detalji živopisa katedrale grada Prizrena, Bogorodice Ljeviške. Kopije fresaka Zdenke i Branislava Živkovića“, autora dr Bojana Popovića, održaće se u subotu, 5. novembra u 18.30 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Ova izložba se realizuje u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju i Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, povodom manifestacije Dučićeve večeri poezije 2022.

Trebinjska publika imaće priliku da vidi 41 kopiju fresaka, od ukupno 148, iz crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, zadužbine kralja Milutina. Ove kopije malog formata uradili su Zdenka i Branislav Živković u periodu od 1950. do 1955. godine, nakon čega su i organizovali izložbu „Čovek, priroda i predmeti sa fresaka Bogorodice Ljeviške“, sa kojom su gostovali u Francuskoj, Njamačkoj, Finskoj, Danskoj, Кanadi, SAD, Japanu, Indiji, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Norveškoj i Švajcarskoj. Кako je istakao autor izložbe, dr Bojan Popović, izložba je nastala kao antiteza galerijama fresaka, gdje kopije podražavaju original i u potezima i dimenzijama, jer je na detaljima iz Ljeviške bilo lakše sagledati svakodnevicu toga doba. Majstori koji su oslikavali crkvu, preuzimali su motive iz svog okruženja, dajući im biblijska značenja, kao npr. scena djece koja se kupaju u rijeci u ciklusu posvećenom sv. Jovanu Кrstitelju, što simboliše novokrštene duše. Takođe, pridaje se velika pažnja ktitorskoj kompoziciji, gdje je predstavljen kralj Milutin u raskošnoj kraljevskoj odori, zatim Stefan Prvovjenčani kao kraljev predak i princ Stefan, budući Stefan Dečanski. Prikaz Stefana Nemanje i Svetog Save zauzima posebno mjesto, jer su oni okarakterisani kao ktitori Srbije i njeni zastupnici pred Bogom.

Crkva Bogorodica Ljeviška je srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Stefana Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama iz 13. vijeka, koji je takođe zasnovan na mjestu još starije, ranohrišćanske crkve. Oslikali su je u periodu ‪1310-1312‬. godine dvorski slikari kralja Milutina, Evtihije i Mihailo Astrapa. Njihova imena, kao i ime protomajstora Nikole sačuvani su u natpisu u priprati crkve. Crkva je bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve. U doba turske vladavine pretvorena je u džamiju, da bi 1912. ponovo postala crkva. Crkva je oštećena 17. marta 2004. godine, kao i većina crkava na Кosovu i Metohiji. Od 2006. godine nalazi se na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, zajedno sa Visokim Dečanima, Pećkom patrijaršijom i Gračanicom.

Na otvaranju izložbe, pored autora dr Bojana Popovića, upravnika Galerije fresaka Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, govoriće i Živojin Rakočević, pesnik i novinar, direktor Doma kulture u Gračanici, kao i načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, mr Milica Кotur.

Izložba će biti dostupna za publiku do 5. decembra 2022. godine.

 

 

Padrino, novembar 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više