Hercegovina

VIDEO / Tradicionalni prijem povodom božićnih praznika u manastiru Žitomislić

Za 22 godine, koliko je proteklo od njegove obnove, manastir Žitomislić kod Mostara zaživio je kao mjesto susreta i okupljanja, ne samo pravoslavnog življa ovog kraja, nego i brojnih drugih posjetilaca. Povodom božićnih praznika organizovan je tradicionalni prijem.

I u protekloj 2023. godini, manastir Žitomislić pohodio je veliki broj vjernika, turista, putnika namjernika. Svakako, posebno značajna bila je posjeta njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u septembru.

– Pozvali smo brojne prijatelje, sve one koji nam pomažu, sa kojima sarađujemo – istakao je arhimandrit Danilo, iguman manastira Žitomsilić.

Druga je godina rada i postojanja Fondacije Muzej Žitomislić. U proteklih dvanaest mjeseci pod okriljem Fondacije, organizovane su brojne izložbe, radionice, predstave, neke od njih i na regionalnom nivou. U Fondaciji za ovu godinu najavljuju nove aktivnosti , a štampan je i drugi broj godišnjaka Fondacije Muzej Žitomslić, još sadržajniji i obimniji nego prvi.

– Gostovali smo u prošloj godini sa našom izložbom vaskrs Žitomsilića na više mjesta u regionu, sa uspjehom ostvarili neke saradnje – istakla je Irina Kolak Mandić, direktorka Fondacije Muzej Žitomislić.

Božićnom prijemu u Žitomsliću prisustvovali su brojni gosti i predstavnici političkog, kulturnog i javnog života iz cijele Hercegovine.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

U Srpskoj danas promjenljivo oblačno

Urednik

Mostar: Ženska osoba izvršila samoubistvo skokom u čatrnju

Urednik

Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 29. februar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više