Hercegovina

VIDEO / Trebinje razvija urbano pčelarstvo

Trebinje se 2020. godine priključilo gradovima koji razvijaju urbano pčelarstvo. Kao nastavak ove priče, na jugu Srpske je održana prva Međunarodna konferencija na temu „Urbano pčelarstvo-novi koncept poboljšanja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama“. Sve sa ciljem sticanja potrebnih znanja i vještina neophodnih za bavljenje ovakvim pčelarstvom.

Iako se do skoro mislilo da pčele ne treba da žive u gradu, poljednjih godina pokazalo se da je i gradska sredina za njih izuzetno kvalitetna, u nekim slučajevima i bolja od ruralnih područja.

Srbija je među prvim zemljama u regionu pokrenula priču o urbanom pčerastvu.

– Kada pričamo o urbanom pčelarstvu ne mislimo samo o pčelama i medu, obraćamo se i društveno odgovornim kompanijama, pravimo radionice, odlazimo u škole i vrtiće, pokušavamo da ukažemo na važnost pčele. Svi znaju za med, a malo ko zna da je dobrobit pčela prema okruženju daleko veći – pojašnjava Stanko Rajić, predsjednik beogradskog Udruženja pčelara.

Urbani pčelinjaci mogu se držati na krovovima višespratnica, u dvorištu stambenih objekata, te u gradskim parkovima.

Iako je ovakav vid pčelarstva još novina, Republika Srpska, kažu iz Udruženja pčelara, uskoro će biti prva u regionu koja će imati zakonski regulisano ovo pitanje.

– Dobro znamo da kada pričamo o Trebinju da je to svakako sinonim za turizam, za vino i med. Urbano pčelarstvo je nešto novo što se spominje kao termin i zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede pokušavamo iznaći mogućnost da se to i zakonski riješi, a na dobrom smo putu – rekao je Damir Barašin, predsjednik Saveza pčelara Republike Srpske.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara Trebinje istakao je da se određeni ciljevi trebinjskog Udruženja podudaraju i sa ciljevima urbanog pčelarsta u okviru beogradskog Udruženja pčelara, a to je, kako navodi, prije svega zaštita pčela koje žive na priobalnim dijelovima i rubnim dijelovima grada Trebinje.

Ekološka pčelarska priča na jugu Srpske počela je simboličnom sadnjom medonosnog stabla, kada je i ozvaničen početak rada nove sekcije u trebinjskom Udruženju pčelara „Leotar“.

U ovom gradu, kažu pčelari, odavno postoji urbano-gradsko pčelarenje.

Cilj sekcije je da se i u narednom periodu na javnim površinama zasade nova medonosna stabla, za kvalitetniji med, čistiji vazduh i zdraviju budućnost.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Košarkaši Leotara ubjedljivi protiv Slobode iz Tuzle

Urednik

Rukometaši Leotara i Konjuha podijelili bodove u Trebinju

Urednik

U Trebinju održan 16. Memorijalni turnir „Ljubinko Akšam“

Urednik

Skupština akcionara IAT-a nije održana zbog nedostatka kvoruma

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Rukometaši Leotara savladali Slobodu u Trebinju

Urednik

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više