Hercegovina

VIDEO / U Trebinju održani 20. Pedijatrijski dani

U Trebinju su održani 20. Pedijatrijski dani na kojima je učestvovalo više od 200 ljekara i stručnih predavača iz Republike Srpske i regiona.

U fokusu skupa bile su pulmološke i hematološke bolesti kod djece u pandemiji kovida.

Precizne brojke učestalosti oboljenja djece i adolescenata od kovida biće poznate tek u naredne dvije do tri godine, ako pandemiji uskoro dođe kraj. To kažu stručnjaci kojima je veliki izazov liječenje, posebno postkovid tretman i prevencija drugih oboljenja kod djece – od neonatološkog do adolescentskog uzrasta.

Razmjena iskustava iz prakse ljekara iz medicnskih centara Srpske i Srbije i stalna edukacija su od velikog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite djece.

Okupljanja poput Dana pedijatrije su neophodna kako bi se u tretmanima, metodama liječnja i dijagnostici različitih oboljenja, ne samo kovida, bilo u korak sa vremenom.

Predsjednik Udruženja pedijatara Srbije Georgijus Kostantinidis istakao je da je saradnja udruženja pedijatara Srbije i Srpske primjer kako se sve barijere prevazilaze s ciljem interesa i zdravlja djeteta, koje je univerzalno svuda u svijetu, pa i na ovim prostorima.

– Izazovi u Srbiji i Srpskoj su veoma slični. Kovid pandemija je pokazala da ne postoje razlike u ispoljavanju kliničke slike, a ni oblika bolesti djece različitih vjera, nacija – rekao je Konstantinidis.

Predsjednica Udruženja pedijatara Republike Srpske Јelica Predojević Samardžić rekla je da ovo udruženje ima dugu tradiciju u Srpskoj.

– Mi smo posvećeni dječijoj medicini, liječenju i sprečavanju bolesti kod djece do 18 godina. Ove godine imamo teme iz oblasti pulmologije, hematoonkologije, kao i druge teme koje zahvataju druge probleme dječijeg zdravlja – navela je Samardžićeva.

Dvadeseti Dani pedijatrije u Trebinju su okupili oko 200 učesnika, ljekara i predavača, koji su razgovarali o 25 različitih tema o bolesti djece i adolescenata.

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Servisne informacije za petak, 23. februar

Urednik

Javnim uslugama zadovoljno 72 odsto građana

Urednik

Najbogatiji srpski investitor odustao od ulaganja u RS

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više