Hercegovina Vijesti

Za turiste opet vaučeri: Najavljen nastavak podrške domaćem turizmu

Ministarstvo trgovine i turizma RS ponovo kreće s projektom turističkih vaučera u cilju nastavka podrške domaćem turizmu.

inistarka Suzana Gašić rekla je da će veoma brzo početi opet sa ovim projektom, a prethodni rezultati i statistički podaci o turističkim posjetama su glavni razlozi zbog kojih su se opet odlučili za turističke vaučere.

– Pokazatelji za 2021. potvrđuju nam ono što su analitičari govorili od samog početka pandemije, da je turizam sektor koji će se među prvima oporaviti s poboljšanjem epidemiološke situacije i krajem pandemije, koji se, nažalost, i pored svih očekivanja još ne nazire – kažu za Srpskainfo u Ministarstvu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježeno je 295.038 dolazaka turista i ostvareno 748.275 noćenja, što u odnosu na 2020. rast od oko 55 odsto u dolascima, odnosno više od 40,8 odsto u odnosu na ostvareni broj noćenja u prethodnoj godini.

Ako analiziramo strukturu turista, vidjećemo da oko 60 odsto ostvarenih dolazaka i noćenja čine domaći turisti, što svakako možemo pripisati ograničenjima u kretanju, posebno povratku, koja važe još u pojedinim zemljama. S druge strane, ovi pokazatelji govore i da je došlo do značajnog rasta broja domaćih turista, što vjerujemo da je jedan od rezultata projekta turističkih vaučera, koji smo realizovali u periodu od 15. juna 2020. godine do 30. juna 2021. Osnovu za to nam daje i podatak da se u prvih šest mjeseci 2021, kada je trajao projekat, broj domaćih turista povećao za 100,58 odsto u odnosu na 2020. To predstavlja ogroman rast koji se može, makar djelimično, ako ne i potpuno, posmatrati kao rezultat ovog projekta. Upravo ovi pokazatelji daju nam osnov da i tokom ove godine realizujemo ovaj projekat – poručuju iz Ministarstva.

FINALIZACIJA

U Ministarstvu kažu da su već razgovarali s predstavnicima turističke privrede o načinima i mogućnostima da se unaprijedi sam projekat.

– Trenutno smo u procesu finalizacije svih potrebnih dokumenata i tehničkih uslova neophodnih za realizaciju projekta. Očekujemo da ćemo uskoro završiti sve te procedure i izaći u javnost sa više informacija, odnosno s datumom kada će projekat ponovo započeti – kažu u ministarstvu.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više