Hercegovina Vijesti

Za turiste opet vaučeri: Najavljen nastavak podrške domaćem turizmu

Ministarstvo trgovine i turizma RS ponovo kreće s projektom turističkih vaučera u cilju nastavka podrške domaćem turizmu.

inistarka Suzana Gašić rekla je da će veoma brzo početi opet sa ovim projektom, a prethodni rezultati i statistički podaci o turističkim posjetama su glavni razlozi zbog kojih su se opet odlučili za turističke vaučere.

– Pokazatelji za 2021. potvrđuju nam ono što su analitičari govorili od samog početka pandemije, da je turizam sektor koji će se među prvima oporaviti s poboljšanjem epidemiološke situacije i krajem pandemije, koji se, nažalost, i pored svih očekivanja još ne nazire – kažu za Srpskainfo u Ministarstvu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježeno je 295.038 dolazaka turista i ostvareno 748.275 noćenja, što u odnosu na 2020. rast od oko 55 odsto u dolascima, odnosno više od 40,8 odsto u odnosu na ostvareni broj noćenja u prethodnoj godini.

Ako analiziramo strukturu turista, vidjećemo da oko 60 odsto ostvarenih dolazaka i noćenja čine domaći turisti, što svakako možemo pripisati ograničenjima u kretanju, posebno povratku, koja važe još u pojedinim zemljama. S druge strane, ovi pokazatelji govore i da je došlo do značajnog rasta broja domaćih turista, što vjerujemo da je jedan od rezultata projekta turističkih vaučera, koji smo realizovali u periodu od 15. juna 2020. godine do 30. juna 2021. Osnovu za to nam daje i podatak da se u prvih šest mjeseci 2021, kada je trajao projekat, broj domaćih turista povećao za 100,58 odsto u odnosu na 2020. To predstavlja ogroman rast koji se može, makar djelimično, ako ne i potpuno, posmatrati kao rezultat ovog projekta. Upravo ovi pokazatelji daju nam osnov da i tokom ove godine realizujemo ovaj projekat – poručuju iz Ministarstva.

FINALIZACIJA

U Ministarstvu kažu da su već razgovarali s predstavnicima turističke privrede o načinima i mogućnostima da se unaprijedi sam projekat.

– Trenutno smo u procesu finalizacije svih potrebnih dokumenata i tehničkih uslova neophodnih za realizaciju projekta. Očekujemo da ćemo uskoro završiti sve te procedure i izaći u javnost sa više informacija, odnosno s datumom kada će projekat ponovo započeti – kažu u ministarstvu.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više