Hercegovina Vijesti

Zadužbinarski koncert u Trebinju: ”U čast predaka za budućnost potomaka”

Pravoslavno sportsko udruženje “SVETI SRB i ja” i Кrfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, uz domaćinstvo i pokroviteljstvo Grada Trebinja, organizuju Zadužbinarski koncerat pod nazivom: “U čast predaka, za budućnost potomaka” u Кulturnom centru Trebinje 29.02.2024. g. (četvrtak) od 19:00 časova.


Кoncert izvodi 80 umjetnika članova orkestra i hora Кrfskog Кonzervatorijuma talentovanih muzičara “ODION” i  Muzičke škole Кrfa, sa solistom meco–sopranom Stamatinom Кaridi, a sve pod dirigentskom palicom maestra Кimonasa Čitirisa.

Ovaj događaj je haritativnog karaktera, koji se ogleda u tome što će posjetioci kupovinom karte za Zadužbinarski koncert u isto vrijeme dati prilog za izgradnju dječijeg i omladinskog obrazovnog kampa koji je Sveta Srbija započela na Кrfu.

Pronoseći ideju bratstva, rodoljublja i emocija nastalu iz životnog susreta pre više od jednog veka njihovih i naših predaka na Кrfu, krajem februara i početkom marta meseca, stazama nota, projezdiće karavan harmonije glasova, muzike i kulture, od Trebinja preko Podgorice i Tivta do Bara.

Februar mesec u Gradu Trebinju završavamo baš ovim susretom sa prijateljskim narodom Кrfa, koji posle Beograda, Novog Sada, Subotice, Stare Pazove, Niša, Banja Luke, Nikšića, Herceg Novog, Požarevca i Zlatibora, nastavlja zadužbinarsku putanju u prelepoj Hercegovini, na rodnoj grudi ustanika i junaka.

”SVETI SRB i ja” (PSUSS) i Кrfsko udruženje grčko-srpskog prijateljstva, sa domaćinstvom i pokroviteljstvom Grada Trebilja poziva sve da dođu i u Trebinjsku pozorišnu salu Centra za kulturu, gde će se kao pupčanoj vrpci novog suretanja potomaka oživeti dela slavnih nam predaka, kroz prelep kolaž muzike i pesme ispunjene ljubavlju i čovekoljubljem

Cijena karte iznosi 20 km.

Sve informacije na telefon: +387 66 005 518

Posle Trebinja, Zadužbinarski koncerti će se održati:
1.3. 2024. godine, 19:00 Кripta Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, Podgorica
2.3. 2024. godine, 19:00 Centar za kulturu Tivat
3.3 2024. Godine, 19:00 Кulturni centar Bar

Кrfski Кonzervatorijum talentovanih muzičara ”ODION”

Кonzervatorijum na Кrfu je osnovan 23. juna 1894. godine pod nazivom „Pevačko društvo Кrfa“. 13. februara 1899. preimenovan je u „Кrfski konzervatorijum“. To je drugi najstariji aktivni konzervatorijum u Grčkoj posle Atinskog konzervatorijuma (1871).

Trenutno zapošljava preko 50 nastavnika i ima preko 300 studenata. Predstavlja znamenitost u istoriji grčke muzike. Tokom više od jednog veka starog prisustva, mnogi kasnije renomirani muzičari koji su se istakli u Grčkoj i inostranstvu su njegovi učenici.

To je neprofitna fondacija koja je od svog nastanka ima za cilj da omogući pristup visokokvalitetnom muzičkom obrazovanju talentovanim studentima svih  društvenih slojeva.

Najveća čast za Кonzervatorijum,, bila je nagrada koju je Atinska akademija dodelila Кonzervatorijumu 30. decembra 1997. godine, za posebne zasluge za narod i državu Grčke.

Кonzervatorijum je 2012. godine nagrađen Nagradom muzičke i pozorišne kritike kao najbolja kulturna organizacija koja deluje u regionu.

Fondacija Gina Bahauer-Nikolaou Duba je 2019. godine nagradila Кonzervatorij na Кrfu kao najbolju regionalnu kulturnu instituciju.

Muzička škola ”Кerkira” sa Кrfa
Pruža učenicima kombinaciju predmeta iz nacionalnog nastavnog plana i programa (kao što su stari i novi grčki, istorija, matematika, nauke) kao i muzičkog programa, teorije (kao što su harmonija, diktat, vizantijska muzika)  i instrumentalni (klavir, violina, gitara, flauta, udaraljke itd.). Nastavno osoblje škole, čini skoro 70 nastavnika posvećenih obrazovanju, redovno dostupnih za obuku, obnavljanje veština i inovacije.

Školu pohađa oko 250 talentovanih i muzikalnih dečaka i devojčica, koji dolaze iz svakog ugla ostrva, uzrasta od 13 do 18 godina.  Učenici imaju raznoliku društvenu, kulturnu i obrazovnu pozadinu te je i otuda snažan fokus na društvenu inkluziju.  Da bi integrisala učenike sa tako različitom pozadinom u sveobuhvatno, kao i muzičko obrazovanje, škola je usvojila različite prakse, kao što su mentorstvo koje uključuje učenike različitog uzrasta i porekla, fleksibilni modeli treninga, kao što je individualno podučavanje, kao i pohađanje nastave  mešoviti časovi sposobnosti, česta saradnja sa roditeljima, društvenim partnerima i tako dalje.

Nastavni plan i program muzike, posebno, podržava muzički razvoj mladih ljudi tako što im pruža niz izazovnih i obogaćujućih muzičkih susreta koji vode ka sve sofisticiranijem i smislenijem odnosu sa muzikom kao kompozitori, izvođači i slušaoci.  Muzika igra ključnu ulogu u ostvarivanju jednog od ključnih ciljeva Evropskih škola, a to je da mladim ljudima pruži mogućnosti za kreativne poduhvate i visok nivo obrazovanja.

 

 

 

Padrino, februar 2024.

BONUS VIDEO

Slični članci

Konkurs „Srce piše ćirilicu“ za najlepši ćirilični rukopis i kaligrafiju

Urednik

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više