Hercegovina Vijesti

HET kraj godine dočekuje sa zalihama vode u akumulaciji „Bileća“

Zahvaljujući padavinama tokom jeseni, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici kraj poslovno-proizvodne godine dočekuju sa zalihama vode u akumulaciji „Bileća“ iznad plana. Ta rezerva je garancija za domaći elektro-energetski sistem, s obzirom na to da agregati, prema potrebama, mogu biti angažovani za proizvodnju u svakom trenutku.

Samo u novembru u slivu rijeke Trebišnjice palo je oko 430 litara kiše po kvadratnom metru, pa je kota Hidroakumulacije „Bileća“ deset metara iznad plana. Kumulativna proizvodnja, za jedanaest mjeseci, veća je od 96 odsto energije od planirane.

– To govori da HET ima stabilan rad u smislu proizvodnje i da će u narednom periodu svi agregati u sistemu biti maksimalno angažovani – kaže Milan Mitrović, izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a.

Ovogodišnji plan proizvodnje postavljen je na ambicioznih 1.286 gigavatčasova. Nedostaje oko 150 gigavatčasova.

– Sigurno je da smo zaključno sa jedanaestim mjesecom premašili prihode za gotovo tri miliona KM. Prilično smo zadovoljni, ostaje nam još jedan mjesec i očekujemo da će ukupni prihodi na kraju godine biti oko devedeset miliona KM – kaže Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Hidroelektrane na Trebišnjici su jedino preduzeće koje, zahvaljujući akumulaciji, može da uđe u proizvodnju u svakom trenutku. Ukoliko bude zahtjeva, proizvodnja može da se ostvari i sa PHE Čapljina.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više