Hercegovina Vijesti

“Hidroelektrane na Trebišnjici”: Stotinu stipendija studentima

Stotinu studenata, mahom iz Hercegovine, koji studiraju na tehničkim i društvenim smjerovima potrebnim sistemu “Hidroelektrana na Trebišnjici”, dobili su od ove firme stipendije od po 150 maraka, za koje namjene je izdvojeno 150.000 maraka, s obzirom da primanja dobijaju za 10 školskih mjeseci.

Oni ili njihovi roditelji potpisali su sa menadžemntom HET-a ugovore o stipendiranju, a u pitanju su talentovani studenti sa visokim prosjekom ocjena, gdje se, kako je rekao direktor HET-a Gordan Mišeljić, osim uspjeha, bodovala i geografska pripadnost, odnosno, mjesto boravka u hercegovačkoj regiji.

“Konkurs je bio otvoren za sve naše studente, tako da ne znam da li ima studenata iz drugih regija, ali i ako ih ima to je jako mali procenat jer smo u konkursnim uslovima dodjeljivali veći broj bodova studentima iz naše regije iako spadamo u državno preduzeće, odnosno, preduzeće kojim gazduje Republika Srpska2, kazao je Mišeljić.

U pitanju su tradicionalne stipendije koje HET godinama dijeli, a koje će se ove godine početi dijeliti za mart, a među studentima dominiraju oni koji studiraju elektrotehniku, građevinu, mašinstvo, te pravo i ekonomiju, jer su ta zanimanja i nazastupljenija u sistematizaciji ove energetske kompanije.

Ugovore za stipendije su najviše potpisivali roditelji jer su studenti na fakultetima, pa su Slavko Dobranić i Bilećanka Vera Bojović izrazili zadovoljstvo što su njihova djeca ostvarila ova sredstva.

“Ja sam samohrana majka koja školuje sina na poslovnoj informatici na novosadskom Ekonomskom fakultetu već četvrtu godinu, tako da mi ova stipendija znači dosta, jer, ja bih moga sina iškolovala kako-tako, ali bez ove stipendije mnogo teže, a i naša loaklna zajednica Bileća nema sluha za ovakve stvari, pa sam jako zahvalna HET-u koji mi sinu daje stipendiju već treću godinu”, kazala je ona.

Slavko Dobranić, pored kćerke koja studira Industrijsko inženjerstvo u Novom Sadu, školuje i sina studenta na Palama.

“Izdrži se nekako, djeca dobro uče i dobro je, ne valja se žaliti. A kada nam neko pomogne ovako kao HET itekako dobro dođe”, dodaje Dobranić čija kćerka je i prošle godine od ove firme dobila stipendiju.

 

Izvor: Vesna Duka, Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više