Hercegovina Vijesti

“Hidroelektrane na Trebišnjici”: Stotinu stipendija studentima

Stotinu studenata, mahom iz Hercegovine, koji studiraju na tehničkim i društvenim smjerovima potrebnim sistemu “Hidroelektrana na Trebišnjici”, dobili su od ove firme stipendije od po 150 maraka, za koje namjene je izdvojeno 150.000 maraka, s obzirom da primanja dobijaju za 10 školskih mjeseci.

Oni ili njihovi roditelji potpisali su sa menadžemntom HET-a ugovore o stipendiranju, a u pitanju su talentovani studenti sa visokim prosjekom ocjena, gdje se, kako je rekao direktor HET-a Gordan Mišeljić, osim uspjeha, bodovala i geografska pripadnost, odnosno, mjesto boravka u hercegovačkoj regiji.

“Konkurs je bio otvoren za sve naše studente, tako da ne znam da li ima studenata iz drugih regija, ali i ako ih ima to je jako mali procenat jer smo u konkursnim uslovima dodjeljivali veći broj bodova studentima iz naše regije iako spadamo u državno preduzeće, odnosno, preduzeće kojim gazduje Republika Srpska2, kazao je Mišeljić.

U pitanju su tradicionalne stipendije koje HET godinama dijeli, a koje će se ove godine početi dijeliti za mart, a među studentima dominiraju oni koji studiraju elektrotehniku, građevinu, mašinstvo, te pravo i ekonomiju, jer su ta zanimanja i nazastupljenija u sistematizaciji ove energetske kompanije.

Ugovore za stipendije su najviše potpisivali roditelji jer su studenti na fakultetima, pa su Slavko Dobranić i Bilećanka Vera Bojović izrazili zadovoljstvo što su njihova djeca ostvarila ova sredstva.

“Ja sam samohrana majka koja školuje sina na poslovnoj informatici na novosadskom Ekonomskom fakultetu već četvrtu godinu, tako da mi ova stipendija znači dosta, jer, ja bih moga sina iškolovala kako-tako, ali bez ove stipendije mnogo teže, a i naša loaklna zajednica Bileća nema sluha za ovakve stvari, pa sam jako zahvalna HET-u koji mi sinu daje stipendiju već treću godinu”, kazala je ona.

Slavko Dobranić, pored kćerke koja studira Industrijsko inženjerstvo u Novom Sadu, školuje i sina studenta na Palama.

“Izdrži se nekako, djeca dobro uče i dobro je, ne valja se žaliti. A kada nam neko pomogne ovako kao HET itekako dobro dođe”, dodaje Dobranić čija kćerka je i prošle godine od ove firme dobila stipendiju.

 

Izvor: Vesna Duka, Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

U Srpskoj rođeno 28 beba

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više