RS i BiH Vijesti

Hoće li poslodavci iz Republike Srpske premjestiti poslovanje u Federaciju

Poslodavci u Republici Srpskoj najavljuju izmiještanje poslovanja u Federaciju BiH ako Vlada ne odustane od povećanja minimalne plaće, koja se obračunava od 1. siječnja, na 900 maraka. Istodobno, minimalac je napravio kaos i u upravi i lokalnoj samoupravi gdje sada praktično i ne postoji gradacija među platnim razredima. Sindikat uprave dao je rok do 12. veljače da se ovaj problem riješi.

Predstavnici poslodavaca i privrednika u RS traže da se suspenduje odluka o minimalcu koja je stupila na snagu početkom godine, inače će u protivnom smanjiti broj radnika i dio proizvodnje preseliti u FBiH. Predsjednik RS na to je odgovorio da se prijetnjama i ucjenama ništa ne može postići, i najavio sastanak sa predstavnicima poslodavaca da se vidi koliki su tačno problemi i koja su moguća rješenja.

SAŠA AĆIĆ, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske

Jasno je da sve kompanije koje rade u sektorima koji su niskoakumulativni ne mogu ispoštovati platu najnižu u ovom iznosu i tu će biti urušena produktivnost, zbog zaštite i radnih mjesta i kompanija, treba pristupiti korekciji odluke ili doći u poziciju da korigujemo propise koji bi rasteretili privredu

PERO ĆORIĆ, predsjednik Privredne komore Republike Srpske

To nije povećanje samo najniže plate u smislu samo za one kategorije radnika koji su Nk radnici, već će to sada lančano iziskivati pritisakm za povećanje svih ostalih plata za druge plaatne razrede i sigurno da će lični dohoci za radnike svakog preduzeća biti jedna značakjnija stavka.

Dodatni pritisak na poslodavce je i povećanje toplog obroka u novcu, koji je u skladu sa odlukom o usklađivanju bruto plate u Republici Srpskoj povećan sa prošlogodišnjih 8,97 na 10,04 marke po danu.

BOŽANA RADOMIR, Savez sindikata Republike Srpske

Ako je radnik radio 22 radna dana, odnosno proveo cijeli mjesec svaki radni dan na poslu, njegov topli obrok sada će neto iznositi 220,80 Km, što treba da dobije na svoj tekući račun

Iako su podržali, odlukom o minimalcu nisu srećni ni u Sindikatu uprave Republike Srpske. Kažu da je ova visina minimalca napravila opšti haos, pa je u prve četiri platne grupe u upravi i lokalnoj samoupravi plata niža od 900 maraka, jer se obračunava po starom kolektivnom ugovoru, dok je svim opštinama i gradovima u novembru prošle godina iz Vlade stigla instrukcija da se smanje izdaci za bruto plate, a tek onda je donesena odluka o minimalcu.

BOŽO MARIĆ, predsjednik Sindikata uprave RS

Kakvu je poruku poslala Vlada RS da je uvećanjem minimalca što smo pozdravili svela sve ostale u taj rang plate, mislimo da to nije korektno i normalno i aplevali ssmo na Senbku jujić, ministarku da vlada hitno promptno ide na izmjenu zakona o platama.

Privrednici upozoravaju da će povećanjem minimalca rasti inflacija, uslijediće nova poskupljenja, pad izvoza i smanjenje broja radnika. S druge strane, predstavnici sindikata uprave i lokalne samouprave dali su rok Vladi do 12. februara da mijenja Zakon o platama, jer sada primjerice, čistačica u privatnom ssektoru ima platu veću za 300 maraka od one u javnom sektoru.

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više