Tromeđa Vijesti

Hoće li radnici iz BiH plaćati sedam evra za ulazak u Hrvatsku?

Građani BiH uskoro bi mogli plaćati za svaki ulazak u Europsku uniju, pa tako i Hrvatsku.
Sistem Evropskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebao biti pušten iduće godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku. Stanovnici BiH prije putovanja u EU moraće popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam evra.

Na službenoj stranici EU-a u BiH navode da će putnici morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije.  Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, nivoa  pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnosioci zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 evra po zahtjevu.

Dubrovački dnevnik upitao je Ministarstvo unutarnjih poslova hoće li se to primijenjivati i na Hrvate iz BiH, ali i osobe iz BiH koje rade u Dubrovniku i svakodnevno putuju.

„Vezano uz Vaš upit vezan uz prijavu za hrvatski ETIAS od trenutka kada bude uveden, obavještavamo Vas kako će se prema osobama dvojnog državljanstva (primjer EU i BiH) postupati zavisno o tome koju će putovnicu pokazati prilikom provođenja granične kontrole. Takođe Vas obavještavamo kako državljani trećih zemalja koji rade u Hrvatskoj i svakodnevno putuju na rad iz treće zemlje predstavljaju izuzetak na koju se ne primjenjuje obveza i to zbog uvažavanja prava na mobilnost u skladu s Direktivom 2014/66/EU ili Direktivom (EU) 2016/801 Evropskog parlamenta i Vijeća. Uz ostale izuzetke navedene Uredbom ETIAS svakako je potrebno istaći i nosioce pograničnih propusnica koji takođe ne podliježu registraciji,“ stoji u odgovoru MUP-a.

 

Izvor: Dubrovački dnevnik

BONUS VIDEO

Slični članci

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više