Tromeđa Vijesti

Hrvatska: Koliko će turisti morati izdvojiti novca za posjetu ostrvima?

Agencija za obalni linijski pomorski promet Hrvatske saopštila je kako od danas na snagu stupaju nove cijene prijevoza za ostrva u ovoj državi, a kojima će podlijegati kako mještani tako i turisti.

Kako se navodi, novi cjenovnik utvrđen je za ukupno 24 trajektne linije, 13 brzobrodskih linija te 10 brodskih linija.

„Kako ne bi došlo do značajnih razlika, odnosno kako bi porast cijena bio na istoj razini na svim linijama, gotovo svi brodari su međusobno uskladili svoje zahtjeve te iste postavili sa jedinstveno određenim maksimalnim povećanjem cijene po kategoriji prijevoza“, saopšteno je iz ove agencije.

Prema novoutvrđenom cjenovniku, turisti, ali i mještani otoka koji se odluče koristiti trajekte, katamarane ili brodove, moraće izdvojiti i do 8 kuna (2 KM) više. Ukoliko je u prijevoz uključeno i vozilo, tokom sezone turisti će od danas morati izdvojiti do 16 kuna (4,15 KM) više.

Inače, novi cjenovnik utvrđen je za četiri kategorije i to za putnike starije od 12 godina, djecu od 3 do 12 godina, vozila i teretna vozila:

Putnici (sve osobe starije od 12 godina) – povećanje u vansezonskom periodu do 4 kune, u sezonskom periodu do 8 kuna, a za otočane i djelatnike javnih službi do 2 kune tokom cijele godine.

Djeca od 3 do 12 godina – povećanje u vansezonskom periodu do 2 kune a u sezonskom periodu do 4 kune na trajektnim linijama te povećanje do 2 kune tokom cijele godine na brodskim i brzobrodskim linijama.

Vozila (uključujući i vozila javnih službi) – povećanje u vansezonskom periodu do 8 kuna, u sezonskom periodu do 16 kuna, a za otočna vozila i vozila javnih službi do 4 kune tokom cijele godine.

Teretna vozila nosivosti >5,01 tone izdvojena su kao posebna kategorija vozila kojima se mijenja cjenovnik prijevoza te se predviđa povećanje cijene prijevoza po toni nosivosti i to – povećanje u vansezonskom razdoblju do 4 kune, u sezonskom periodu do 8 kuna, a za otočna vozila i vozila javnih službi do 2 kune tokom cijele godine, prenosi Klix.ba.

Direktorica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović u ponedjeljak je za RTL Danas izjavila kako je povećanje cijena trajektnih linija bilo nužno zbog kretanja na tržištu.

„Povećanje cijena linija je bilo nužno upravo zato što su se brodarima povećali svi troškovi održavanja. Znamo da je došlo do povećanja cijena svih sirovina: plastike, čelika, goriva itd. Povećanje je, dakle, bilo očekivano“, rekla je Vidović.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Grad Trebinje i zvanično podnio kandidaturu za Evropski grad sporta 2025.

Urednik

Koncert Danke Ilić u Trebinju

Urednik

Djeca sa KiM u subotu stižu u Srpsku: Mališani iz Štrpca gosti Trebinja

Urednik

Održane sportske igre radnika “Šuma” u Trebinju

Urednik

Srpska bogatija za 29 beba: U Nevesinju tri nova stanovnika

Urednik

Helikopter MUP-a Srbije u Trebinju spreman za gašenje požara (FOTO)

Urednik

Super cijene za paketna kupovinu u „SL Marketima“ i „Slatkim kućama“

Urednik

Eksponati u Muzeju Hercegovine dobili višejezičke QR kodove

Urednik

Razvučena trobojka: Gudeljeva sestra ponosna: Trebinje! (FOTO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više