RS i BiH Vijesti

I za zubara više para

Talasu poskupljenja pridružili su se i stomatolozi širom Srpske koji su zbog promjena cjenovnika repromaterijala podigli cijene svojih usluga do 20 odsto, što predstavlja još jedan udar na kućne budžete stanovnika.

U Komori doktora stomatologije RS kažu da je u toku izrada cjenovnika preporučenih minimalnih cijena, koje će se koristiti u privatnim stomatološkim ambulantama, ali su neke ordinacije već povećale cijene zdravstvenih usluga.

– Nije to enormno povećanje, već od deset do dvadeset odsto – rekao je predsjednik Komore doktora stomatologije RS Saša Dabić.

Objasnio je da je do poskupljenja usluga moralo doći jer su dentalne kuće, od kojih privatne stomatološke ambulante nabavljaju sav materijal, povećale cijene.

– Na primjer, cijene rukavica i maski skočile za i više od 100 odsto. Privatne ambulante, nakon deset ili ča­k i više godina, primorane su da povećaju cijene svojih usluga, jer poslovati po starim cijenama, a izmirivati redovno obaveze prema državi i dobavljačima bilo je nemoguće – kazao je Dabić.

Pozitivno je, kako kaže, da se u posljednjih četiri-pet godina polako mijenja svijest stanovnika o važnosti oralne higijene, dodavši da je na tome važno raditi još od malih nogu.

– Neću reći da cijena diktira brigu o zdravlju, ali to je jedan od faktora koji naše pacijente tjeraju na redovne preventivne preglede, jer redovan pregled košta mnogo manje od popravke – rekao je Dabić.

U banjalučkoj stomatološkoj ordinaciji “Davidović” kažu da su podigli cijene usluga za pet do deset maraka.

– Još se niko od pacijenata nije žalio na poskupljenje. Cijene repromaterijala skočile su za nekih 20 odsto, što je uticalo na formiranje novog cjenovnika – kazali su u ovoj ordinaciji dodajući da vađenje zuba košta 25 maraka.

Slična situacija je i u Prnjavoru, gdje u stomatološkoj ordinaciji “Dr Topić” kažu da su građani svjesni da je do poskupljenja moralo doći.

– Naše usluge su malo poskupjele. Pokušavamo da izađemo ljudima u susret koliko god možemo i da se prilagodimo trenutnoj situaciji, kao i platežnoj moći stanovništva – rekli su u ovoj ordinaciji dodajući da veliki problem predstavlja to što je sav potrošni materijal znatno poskupio.

I građani Trebinja će zube od sada popravljati po malo višim cijenama.

– Cijene smo digli za nekih 10 do 20 odsto. Plombe su sa 30 maraka skočile na 35 maraka. To je i dalje ništa, čisto da se može malo preživjeti – rekli su u stomatološkoj ordinaciji “Filipović” u ovom gradu.

U stomatološkoj ordinaciji “Mišeljić” iz Bijeljine kažu da cijene usluga nisu mijenjali posljednjih pet godina, te da ih neće ni mijenjati još neko vrijeme.

– Zbog situacije koja je ionako teška ne želimo opterećivati građane i u narednih nekoliko mjeseci ćemo se uklopiti sa starim cijenama, dok ne vidimo kako će se situacija odvijati – poručili su iz ove ordinacije.

Dijaspora

U stomatološkim ambulantama s nestrpljenjem čekaju dolazak ljudi iz dijaspore, za koje kažu da su redovniji pacijenti od onih koji žive u Srpskoj.

– Još nisu počeli da dolaze, a vidjećemo kako će se situacija odvijati na ljeto. Ali veoma je bitno napomenuti da je cjenovnik isti za sve pacijente bez obzira na to odakle dolaze – kazali su u bijeljinskoj ordinaciji “Mišeljić”.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više