Hercegovina Vijesti

Ima li u Hercegovini razloga za zabrinutost zbog velikog kašlja?

Ljiljana Buha, načelnik Odjeljenja za pedijatriju Bolnice Trebinje, rekla je za ATV jutro da još uvijek nema razloga za zabrinutost u Trebinju, što se tiče velikog kašlja.

Kako je istakla, još uvijek nemaju epidemiju velikog kašlja, slučajevi su sporadični.

„Međutim, veliki kašalj je jedna akutna respiratorna bolest, koja je visoko zarazna, tako da pojava jednog slučaja praktično uslovljava pojavu niza slučajeva iza toga. Spremni smo za eventualno pojavljivanje neke manje epidemije“, izjavila je ona.

Doktorica Buha kaže da nije lako razlikovati simptome velikog kašlja od drugih zimskih respiratornih infekcija, pogotovo kod djece do godinu dana, koja nisu vakcinisana.

„Cijele nedjelje do 10 dana traje kataralni stadijum koji je isti kao i kod svih drugih akutnih respiratornih bolesti, dakle, curi nosić, oči su crvene, čak kod male djece ispod godinu dana kašalj ne mora uopšte biti prisutan. Gubitak svijesti ili prestanak disanja može biti jedan od prvih simptoma dok je prehlada u toku. Dijagnoza velikog kašlja nije laka“, rekla je doktorica Buha.

Ona je rekla da je veliki kašalj vrlo kontagiozna, odnosno, zarazna bolest. Zaraznost je 80 odsto, oni koji su bili izloženi bolesti, vjerovatnoća je da će 80 odsto oboljeti.

„To je veliki problem jer oboljevaju u vrtićima, školama i drugim lokacijama gdje su zgusnuta djeca. Još je veći problem što ta infektivnost, mogućnost prenošenja infekcije na druge, traje veoma dugo, do tri nedjelje“, istakla je Buha za ATV.

Stadijum kašlja traje i do šest nedjelja, i on može da bude vrlo opasan, naročito za odojčad, koji imaju uske disajne puteve i samim tim kašalj ugrožava funkcionisanje drugih organa i sistema.

„Praktično, to je jedna teška zarazna bolest od koje se umire“, istakla je Buha.

Djeca se mogu zaštiti prvenstveno izbjegavanjem kolektiva i grupa, kao i prehlađenih osoba , te svih mjesta i osoba koji mogu da ugroze zdravlje odojčadi.

„Liječenje je simptomatsko i terapijsko. Simptomatsko liječenje podrazumijeva da svu djecu ispod godinu dana treba hospitalizovati. Kažu da svjež vazduh jako poboljšava kliničko stanje . Drugo je pravo liječenje, a to su antibiotici, eritromicin, poznati stari lijek koji je osnovni za liječenje“, rekla je doktorica Buha.

 

 

Izvor: Atv

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

U Srpskoj rođeno 28 beba

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više