RS i BiH Vijesti

Istraživanje potvrdilo: Cijena kupcima presudni faktor, kvalitet u drugom planu

Građanima BiH prilikom kupovine hrane najvažnija je cijena, o čemu se izjasnilo 64 odsto ispitanika, zatim bezbjednost hrane 54 odsto, te ukus 44 odsto, rezultati su istraživanja Evrobarometra o bezbjednosti hrane u kojem su učestvovala 1.003 ispitanika.

Cijena hrane bila je najvažnija i građanima EU, 54 odsto se tako izjasnilo, na drugom mjestu, sa 51 odsto odgovora bio im je ukus, dok su bezbjednost hrane i geografsko porijeklo hrane dobili po 46 odsto odgovora, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Ukupno 69 odsto ispitanika u BiH izjavilo je da je lično zainteresovano za temu bezbjednosti hrane, 31 odsto njih dalo je negativan odgovor. Približan rezultat je i na nivou EU, gdje je 70 odsto ispitanika odgovorilo da je lično zainteresovano za bezbjednost hrane.

Ispitanike iz BiH najviše brinu teme – trovanje hranom ili pićem koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima, 37 odsto, genetički modifikovani sastojci u hrani ili piću 33 odsto i aditivi poput boja, konzervansa ili pojačivača okusa u hrani ili piću 32 odsto.

Šef Odjeljenja za komunikacije i partnerstvo u Evropskoj agenciji za bezbjednost hrane Barbara Galani rekla je da saradnja u oblasti komunikacije sa partnerima u zemljama EU i pretpristupnim zemljama ostvaruje korist od generisanja uvida kroz društvena istraživanja, kao što je Evrobarometar.

„Možemo bolje razumjeti zabrinutost i potrebe građana, te učiniti našu komunikaciju efikasnijom. Ova saradnja već donosi plodove u okviru kampanja koje zajedno sprovodimo, te služi kao input za naše nacionalne partnere pri direktnoj komunikaciji sa njihovim građanima“, istakla je ona.

 

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više