Hercegovina Vijesti

Istražuje se masovna grobnica kod Mostara: Sumnja se da je u jezeru 100 Mostaraca

Jedinica za specijalnu podršku SIPE, ronilački i alpinistički tim po zahtjevu Instituta za traženje nestalih (INO) rade istragu rudarskog kopa Vihovići zbog sumnje da se na tom mjestu nalazi masovna grobnica.

”U pitaju je pretraga terena i preliminarna istražna faza da se vidi da li će se moći pristupiti detaljnoj istrazi”, kazala je portparol SIPA-e Jelena Miovčić.

Na rudarskom kopu Vihovići u Mostaru, tačnije vještačkom jezeru tog kopa, prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH nalaze posmrtni ostaci između 80 i 100 Mostaraca stradalih tokom 1993. godine.

”Institut zajedno sa jedinicom za specijalnu podršku SIPA-e na ovom lokalitetu vrši istražne radnje da provjeri informacije da se na ovom lokalitetu nalaze žrtve. Pretpostavlja se da se radi o 80 do 100 građana Mostara koji su nastradali 1993. godine, te dovezeni i bačeni u jezeru”, kazala je portparol Instituta za nestale BiH Emra Fazlić.

 

Odmah nakon rata u javnosti su bile prisutne informacije i sumnje da se u jezeru Vihovići nalazi masovna grobnica, ali se nikada nije pristupilo detaljnoj istrazi terena, jer je na tom mjestu bila i nelegalna deponija u kojoj su se nalazili opasni materijali. Deponija je u međuvremenu sanirana.

 

 

Izvor: Top portal

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više