Hercegovina Vijesti

Iz štampe izašao novi broj godišnjaka „Glasnik Ljubinja“

Godišnjak „Glasnik Ljubinja“, kao jedino štampano glasilo koje se izdaje u ovoj maloj istočnohercegovačkoj opštini, izašao je iz štampe i već se šalje pretplatnicima u inostranstvu, iako će njegova zvanična promocija, po tradiciji, biti tek za Savindan.

U pitanju je sedamnaesti broj koji izdaje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Ljubinja i, prema riječima profesora  Ratomira Ćuka, zamjenika urednika ovog časopisa, i ovoga puta donosi uobičajene rubrike i teme, ali su one vrlo interesantne.

„Nismo mijenjali koncepciju od prvog broja, promovišući Ljubinje i sve ono što je ljubinjsko, pa su zastupljeni ljubinjski autori koji ili žive u ovom gradu ili su u njemu rođeni, ili pak nisu Ljubinjci, ali govore o nečem ljubinjskom“, kazao je Ćuk.

Napominjući da je u novom broju zastupljeno dvadesetak autora u nekoliko rubrika, on ističe da je ovogodišnji „Glasnik“ nešto obimniji od dosadašnjih, te da na 180 stranica na formatu A4 donosi zanimljive sadržaje u kojim će svaki čitalac naći ponešto za sebe.

Kao uvod u Svetosavske svečanosti, „Glasnik“ i počinje tekstom samog profesora Ćuka „Sveti Sava u svom i našem vremenu“, ali se nastavlja i nizom zanimljivosti iz Ljubinja, te  prozom i poezijom ljubinjskih autora.

„Što se tiče proze, tu su pokojni Miroslav Toholj, čiji su tekstovi uvijek aktuelni, ali i oni naši Ljubinjci koji su još mladi i vrlo aktivni, Rade Likić, Nebojša Rudan, Draško Sikimić, kao i Žarko Radić, koji svake godine iz Amerike pošalje svoj prilog, ali imamo i poetski dio naših starih saradnika Ratka Dangubića i Vukašina Lugonje, te Desanke Radić, koja se prvi put u prošloj godini oglasila zbirkom pjesama i prenijeli smo njene tri pjesme“, kazao je Ćuk.

Osim ovih rubrika, u „Glasniku“ su i „Istorija“, „Zapisi“, „Dokumenti“, „Pogledi“, „Istraživanja“, „Hronika“, a značajan broj prenumeranata „Glasnika“ čitaće ga na svim meridijanima i to, kako kaže Ćuk, ranije nego stanovnici samog Ljubinja, gdje će biti promovisan tek za Savindan, a pretplatnicima su ga već poslali.

 

 

 

Izvor: Vesna Duka, Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više