RS i BiH Vijesti

Izgradili povjerenje: Školskim policajcima se djeca svakodnevno obraćaju

Koliko je savjesno i brzo reagovanje u kriznim situacijama značajno, najbolje pokazuje tvrdnja da je u obrazovno-vaspitnim ustanovama, od kada su prisutni školski policajci, daleko manje problema i prijava.

Da su zadobili povjerenje učenika, najbolje govori činjenica da se školskim policajcima u proteklih pola godine djeca svakodnevno obraćaju u vezi s problemima koje imaju, a koji vrlo često i nisu predmet njihovog rada.

U školama u Srpskoj od septembra je 150 obučenih školskih policajaca koji pored obezbjeđenja objekta i službene dužnosti, imaju i ulogu predavača i savjetnika kojem se mogu obratiti đaci, nastavnici, ali i roditelji.

U Policijskoj upravi Banjaluka, na čijem području se nalazi ukupno 108 osnovnih i 20 srednjih škola, ističu da je u proteklih nekoliko mjeseci evidentirano nekoliko slučajeva, odnosno incidenata u kojima su učestvovali učenici.

Najčešće se, kažu, radilo o verbalnom i fizičkom sukobu maloljetnih lica gdje nije bilo težih posljedica.

– U centralnim školama sa velikim brojem đaka školski policajac je svakodnevno prisutan. U ostalim školama angažovane su vođe sektora koje sa direktorima škola ostvaruju komunikaciju, te po potrebi preduzimaju neophodne mjere i radnje – istakli su u PU Banjaluka.

I učenici u Prijedoru svakodnevno kroz razna pitanja ostvaruju komunikaciju sa školskim policajcima.

Najčešći problemi do sada, kako su naveli u Policijskoj upravi Prijedor, odnosili su se na dolazak učenika u školu mopedima i motociklima suprotno zakonskim propisima, zatim u vidu neprimjerene komunikacije putem društvenih mreža između učenika, neprimjereno ponašanje đaka prema nastavnom osoblju i slično.

– Evidentiran je manji broj incidenata u kojima su učestvovali

učenici, a radilo se o verbalnom i fizičkom sukobumaloljetnika gdje nije bilo težih po sljedica – kazali su u PU Prijedor i dodali da su u rješavanje problema uključene stručne službe škole.

U PU Doboj ističu da policijski službenici redovno upoznaju rukovodstvo obrazov nih ustanova sa informacijama koje dobiju od učenika i roditelja kako bi mogli blagovremeno reagovati, dok u PU Zvornik naglašavaju da je u proteklih pola godine evidentiran jedan slučaj vršnjačkog nasilja za vrijeme malog odmora u prostorijama škole, u kojem je došlo do fizičkog napada jednog maloljetnika na školskog druga, koji je povrijeđen.

Prosvjetari kažu da se, od kada su pripadnici MUP-a prisutni u školama, bezbjednost značajno povećala, kako djece tako i zaposlenih, kao i školske imovine. Prema riječima školskog psihologa Jelene Trišić, roditelji sada najviše strahuju za bezbjednost djece na putu od kuće do škole, jer ako neko neće napraviti eksces u školi, uradiće to, primjera radi, na autobuskoj stanici.

– Najrizičniji je izlazak iz druge smjene, zbog čega bi tada na ulici trebalo povećati prisustvo policije. Lično su mi se roditelji đaka požalili kako strahuju kada im se djeca sama vraćaju iz druge smjene, zbog čega dolaze po njih – kazala je Trišićeva.

Prevencija U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo ističu da je u proteklom periodu ostvarena i bolja saradnja sa upravom škole,

te roditeljima s ciljem identifikacije konkretnih problema. Na ovaj način je, takođe, olakšano planiranje i realizacija preventivnih aktivnosti usmjerenih na edukaciju kroz kampanje o temama poput zloupotreba opojnih droga, oružja i vršnjačkog nasilja.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više