RS i BiH Vijesti

Još jedan “grad u nestajanju” u BiH: Zatvoreni pekara, ćevabdžinica, butik…

Početkom 2024. godine, Gornji Vakuf-Uskoplje se suočio s gubitkom nekoliko poslovnih subjekata koji su bili integralni dio lokalne zajednice.

Pekara “Ljulji”, Ćevabdžinica “Remi” i Butik “Clasic” zatvorili su svoja vrata, ostavljajući prazninu u gastronomskoj i modnoj ponudi grada.

Pekara “Ljulji” bila je ne samo pekarski objekt, već i simbol grada, poznata po svojim ramazanskim lepinama koje su obogatile stolove mnogih građana.

Ćevabdžinica “Remi” je s ponosom pružala gurmanske usluge od 1997. godine, ostavljajući iza sebe uspomene na ukusne obroke i druženja. Butik “Clasic” dugi niz godina bio je adresa za ljubitelje kvalitetne turske odjeće.

Zatvaranje ovih objekata nije samo gubitak poslova, već i signal o fizičkim i mentalnim migracijama stanovništva Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Mnogi su se preselili, posebno u zemlje Evropske unije, ostavljajući grad sa smanjenim brojem stanovnika. Oni koji su ostali često tragaju za uslugama izvan vlastite zajednice, što dodatno opterećuje lokalne ugostitelje, pekare i trgovce.

Ovo zatvaranje postavlja važno pitanje: koliko smo svi doprinijeli ovim negativnim promjenama i šta možemo učiniti kako bismo ih spriječili u budućnosti? Lokalna zajednica sada mora razmotriti kako podržati vlastite poslovne subjekte i očuvati identitet grada. Možda je vrijeme da se svi zajedno zapitamo što možemo učiniti kako bismo podržali lokalne preduzetnike, stvarajući održivu ekonomiju i jačajući zajednički osjećaj pripadnosti, piše Gornjivakuf.com.

Ovo je trenutak za zajedničko razmišljanje i akciju kako bismo spriječili daljnje zatvaranje objekata u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Ujedinjeni naporima možemo očuvati bogatstvo naše zajednice i stvoriti pozitivan put prema budućnosti, navodi ovaj lokalni portal.

 

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Šef Euleksa: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

Urednik

Mostar: Ženska osoba izvršila samoubistvo skokom u čatrnju

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 29. februar

Urednik

Pretežno oblačno, u Hercegovini pljuskovi sa grmljavinom

Urednik

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više