Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Kako riješiti problem neakativnosti trebinjskih mališana?

Trčanje za loptom, dotjerivanje barbika, žmurka i ostale dječije radosti sve su manje viđene na trebinjskih ulicama, a zamijenile su ih grupe klinaca okupljenih u krugu, bez veće komunikacije od zvuka “to” kada pređu na sljedeći nivo igrice na svom pametnom telefonu. Nema sumnje da je napredak tehnologije značajno uticao na načine života svih generacija, što se najviše odrazilo na odvajanje vremena na fizičke aktivnosti. Prema tome, u današnjem “Jutru sa Padrinom” analizirali smo koliko vremena naši mališani posvećuju sportu i rekreaciji.

Naša sagovornica o ovoj temi bila je diplomirani psiholog Nikolina Anđelić, a kako je rekla uzrok neaktivnosti kod djece je pretjerana upotreba društvenih mreža, medija, kao i igranje različitih igrica.

“Mališani na neki način zaboravljaju važnost fizičke aktivnosti, a posljedice toga mogu biti različite, od nepravilnog držanja, ravnih stopala, prekomjerne težine do teškoća u komunikaciji. Kako bi se zdravo razvijali, djeci je neophodno što više kretanja, trčanja, skakanja i igre sa drugarima na svježem vazduhu. Tako se razvijaju motorne, kognitivne i emocionalne sposobnosti djeteta, kojima ono definiše obrasce ponašanja”, rekla je Nikolina za Padrino radio.

Istakla je da je poželjno da više vremena provode u većim grupama vršnjaka, jer se na taj način uče da budu tio tima, dijele razne stvari, socijalizuju se i privikavaju na društvene grupe, što ih čeka i sutra u vrtiću, školi i na poslu.

Nikolina Anđelić, diplomirani psiholog

“Djecu možemo motivisati da se bave raznim sportskim aktivnostima prije svega tako što ćemo to izraziti kroz igru. Nakon toga, možemo im čitati knjige i gledati filmove sa sportskom tematikom. Ukoliko ni to ne bude dovoljno da se dijete pokrene, možemo ga povesti na utakmice ili takmičenja kako bi osjetilo dio atmosfere i sportskog duha. u sučaju da ipak naš mališan svoje zadovoljstvo ne pronađe u ovim aktivnostima, uporedićemo ga sa nekom poznatom osobom, kao na primjer da će sutra i on znati da igra fudbal kao i njegov omiljeni fudbaler”, savjetovala je naša sagovornica.

Prema njenim riječima, najbitnija u svemu je podrška roditelja, a to se odnosi na odvođenje na trenigne, bodrenje tokom takmičenja i slično. Pored toga, veliku ulogu igra i odmor, tako djetetu treba dati vremena da se privikne na određenu aktivnost kako je ne bi shvatilo kao nametnutu.

“Smatram da mediji po sebi nisu loši i mogu se doživjeti na različite načine. Što se tiče dobrog uticaja, mislim na razne edukativne emisije i crtane filmove. Uopšte filmovi mogu uticati na sklapanje prijateljstava, kognitivnih sposobnosti, odnosa prema sebi i drugima, razvijanje mašte i kreativnosti”, istakla je Nikolina za Padrino radio.

Dodala je i brojne štetne uticaje, a tu spadaju kočenje mašte i pozitivne igre, ispoljavanje destrukivnog ponašanja i propadanje moralnih vrijednosti, a prema tome sve zavisi od toga u šta uključujemo djecu, odnosno kakav sadržaj gledaju, te kako doživljaju ono što vide i čuju.

Ohrabrujući podaci stigli su iz “Škole sporta”, gdje je generalni sekretar trebinjskog Sportskog društva Leotar Velibor Brnjoš, rekao kako je ove godine upisan veći broj novih članova.

Velibor Brnjoš

“Ove godine obilježavamo tri godine od osnivanja Škole sporta, a već se možemo pohvaliti velikim brojem upisane djece. Tako kod nas trenira između 90 i 100 mališana”, rekao je Brnjoš slušaocima Padrino radija.

S obzirom da se upis nikada ne prekida, pozvao je sve raspoložene mališane, koji još uvijek nisu odlučuli kojim će sportom upotpuniti vrijeme za slobodne aktivnosti da se upišu u ovu školicu, jer su uvijek dobrodošli.

“Program aktivnosti prilagođen je raznim uzrastima djece, od šest do deset godina. To su razni poligoni spretnosti za razvoj kordinacije, motoričke sposobnosti, ali i druge aktivnosti, kao što su upoznavanja sa osnovim elementima drugih sportova”, naveo je naš sagovornik za Padrino radio.

Nalasio je da je novo što su za razliku od prethodnih godina, u “Školu sporta”  uključena i mališani predškolskog uzrasta.

“Mogućnost jednog do dva treninga nedeljno imaju i djeca iz vrtića Naša radost, raspoređeni u fiskulturne sale osnovnih škola u sve tri osnovne škole u gradu. Imamo oko 200 članova, te i sa svima radimo po programu koji je prilagođen njihovom uzrastu. Treninzi se obavljaju pod nadzorom fizioterapeuta, koji kako treneru, tako i roditeljima kasnije uzakuje na postojeće probleme koji su prisutni danas kod najmlađih”, naveo je Brnjoš za Padrino radio.

Dodao je da se svake godine organizuju takmičenja kako bi procijenili šta su mališani naučili u toku godine, a nedavno su i prvi put nagradili najaktivniju djecu školom skijanja na Ravnoj planini.

Ovo je problem koji se svih nas tiče možda i više od popularnih tema o kojima ćaskamo sa prijateljima, kao što su politika, kozmetički tretmani i rezultati fudbalskih utakmica. Prema tome, prvenstveno roditelji trebali bi više obraćati pažnju da aktivnosti svojih mališana, a kako bi na najlakši način počeli sa promjenama preporučujemo vam da primjenite savjete našeg psihologa Nikoline Anđelić, te djeci priredite zdrav način provođenja slobodnog vremena u trebinjskoj “Školi sporta”.

 

 

Ivana Kardum / Milica Doderović

Radio Padrino/ HP, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više