Hercegovina Naše priče Vijesti

Kako je kriza uzrokovana korona virusom pogodila trebinjski turizam?

Pandemija uzrokovana korona virusom značajno je uticala na privredu, a posebno na turizam i hotelijerstvo. O tome koliko je ovaj sektor pogođen rekli su nam iz odgovorni iz Turističke organizacije Trebinja, hotela Integra i restorana Ognjište.

Direktor TO Trebinja i predsjednik Koordinacionog odbora TO Republike Srpske Marko Radić rekao je kako su u martu u čitavoj Republici Srpskoj otkazani svi događaji, a samim tim i posjete turista. Da stvar bude gora, ista situacija nas očekuje i ovom mjesecu, a u velikom djelu se otkazuje za maj, kao i za mjesece koji tek dolaze.

“Svjedoci smo situacije koja nas je zatekla. Ugostiteljski objekti, hoteli i moteli su zatvoreni, a turistima trenutno nema, niti mogu da uđu u državu. Prije ove situacije svakodnevno je u naš grad dolazilo po desetak autobusa iz pravca Dubrovnika, gdje su dnevne izlete provodili u našem gradu. Znamo da turizam živi od putovanja i raznih manifestacija, ali nažalost sada je sve otkazano”, rekao je Radić.

Istakao je da očekuju velike gubitke, ali isto tako vjeruju da će Vlada RS kroz Ministarstvo trgovine i turizma pronaći riješenje kako da se pomogne poslodavcima da što lakše prebrode ovaj period, te da sa što manjim gubitcima i spremniji izađu iz ove situacije i vrate se normalnom toku života.

“Iz ministarstva su poručili da će se mjere koje izdaje Republički štab za vanredne situacije primjentii i na subjekte iz sektora turizma. Prije svega misli se na odgađanje plaćanja određenih poreskih obaveza, reprogram određenih obaveza koje se odnose na kreditna zaduženja”, naglasio je Radić.

Naveo je kako je prije dva dana održana telefonska sjednica Koordinacionog odbora Turističke organizacije RS, gdje su razgovali o posljedicama i uticajama virusa na sektor turizma, mjerama za saniranje posljedica, kako nastaviti promocije tokom vanrednog stanja, te o aktivnostima zaposlenih u vrijeme epidemiološke krize.

“Podržali smo inicijativu TO RS upućenu resornom ministarstvu za pomoć sektoru turizma, što podrazumjeva odgođeno plaćanje doprinosa i poreza na plate zaposlenih u ovom sektoru, kao paušala za iznajmljivače apartmanana vrijeme trajanja krize, te podršku za program finansiranja obrtnih sredstava”, kazao je Radić.

Dodao je kako se nalaze u nezavidnoj situaciji, a ne mogu predvidjeti do kada će sve trajati, ali se nadaju se da će sve ovo što prije proći, te da će se uskoro vratiti normalnom toku života i obavljanju svojih dužnosti.

Na kraju je pozvao sve da poštuju mjere nadležnih.

Kriza izazvana korona virusom teško je uticala i na ugostitelje, čiji su objekti već neko vrijeme zatvoreni.

“Trenutna situacija je teško uticala na sve privatnike, a posebno na ugostitelje. Sve nas je zateklo, ali ipak smo spremni da zadržimo sve zaposlene radnike. Znamo da je i Vlada RS najavila podršku, te smatram da ćemo na kraju svi iz ovoga izaći kao pobjednici”, kazao je vlasnik restorana Ognjište Radoslav Kapor.

Istakao je kako se nada boljim danima, te da će ljepše vrijeme značajno uticati na poboljšanje čitave situacije.

Virus korona pogodio je i poslovanje hotelijera, a menadžer hotela Integra Vanja Kundačina rekla je kako su u ovom hotelu otkazani svi aranžmani za april i maj.

“Napravili smo određene mjere kojim bi prevazišli krizu, međutim trenutno ne znamo kakva bi sezona mogla da bude. Nadamo se da ćemo što prije prevazići pandemiju i otvoriti naša vrata gostima. Do tada ostanite kod kuće”, navela je Kundačina.

 

Ivana Kardum

HP, april 2020.

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više