RS i BiH Vijesti

Kako riještiti pitanje ruševnih i devastiranih objekata u Mostaru koji su pod zaštitom

Javni poziv gradskih vlasti o uklanjanju ruševnih i devastiranih objekata u Mostaru izazvao je buru negodovanja brojnih mostarskih organizacija i udruženja. Grad Mostar se poslije toga oglasio poručivši da neće doći do rušenja objekata pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturnog naslijeđa Mostara. Ostaje pitanje kako će se ovoj odluci pristupati i na koji će se način rješavati.

Kuća bivšeg mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine, Sahat kula kao i objekti koji su u procesu obnove poput Doma vojske, Djevojačke škole i zgrade Name najviše su reakcija i protivljenja izazvali nakon odluke da će biti srušene. Ti će objekti, poručuju iz Grada, imati drugačiji pristup.

UG „Mostarski krug“ 

“Aktivisti i prijatelji Mostarskog kruga pozivaju gradske vlasti Mostara da zaustave najavljene aktivnosti a bez oklijevanja odmah zakažu seriju javnih rasprava uz predočavanje detaljnih informacija o svakom pojedinačnom objektu koji se planira uklanjati, ali svakako uz široko sudjelovanje zainteresiranih građana i stručne javnosti Mostara“

MARIO KORDIĆ, gradonačelnik Mostara

„Ja ipak mislim da ću imat većinu građana Grada Mostara na svojoj strani koji će shvatiti da se upravo trudimo da i centar grada počme izgledati onako kako treba izgledati centar grada a ne da se nadmudrujemo i pričamo o nekakvim tobože spomenicima iz prošlih vremena koji su devastirani“.

Početkom 2023. godine Gradsko vijeće Mostara donijelo je Odluku o uklanjanju ruševina u Mostaru. Prvotno je trebalo napraviti popis dotrajalih objekata te utvrditi vlasništvo. Javni objekti koji su na popisu izrađuju se stručni elaborati o nosivosti i mogućnosti obnove ili uklanjanja te će se na osnovu toga donijeti odluka na koji način pristupiti svakom od tih objekata. No, kako nam povjesničarka umjetnosti pojašnjava, jedan od problema je nedjelotvorna i neefikasna Služba za zaštitu spomenika.

TATJANA MIĆEVIĆ ĐURIĆ, povjesničarka umjetnosti

„U Federaciji ni u cijeloj Bosni i Hercegovini ne postoji Zakon o zaštiti spomenika kulture, odnosno tih kulturno-povjesnih dobara. Postoje nekakvi propisi koji gotovo neobavezuju nadležna tijela bilo županijskih, bilo gradskih vlasti da ih poštuju, što je očito u izradi urbanističkih uvjeta, građevinskih dozvola koje ne traže konzervatorsko mišljenje što bi bilo neophodno u slučaju bilo kakve intervencije“.

MARIO KORDIĆ, gradonačelnik Mostara

„Jedan od razloga zašto se ne možemo pomaknuti s mrtve točke je upravo što agencije i institucije ne donose adekvatne akte da Grad Mostar može rješavati svoju tu nesretnu prošlost već sjede, primaju plaću i ne rade ništa.“

Cilj ovakvih aktivnosti, poručili su predstavnici Grada, je nakon 30 godina učiniti Mostar sigurnijim i ljepšim okružjem. Zato je, osim vlasnika građevina, pozvana mostarska javnost, akademska zajednica te više razine vlasti kako bi ovaj problem prestao biti ruglo i glavna meta turističkih fotoaparata.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više