Hercegovina Vijesti

Kiša pomogla vatrogascima u Hercegovini

Kiša koja u Hercegovini neprestano pada od srijede veče pogasila je sve požare na ovoj teritoriji, ali je donijela olakšanje i poljoprivrednicima, jer je suša bez kapi kiše u prethodnom periodu trajala gotovo dva mjeseca.

“Mi smo požar na dva velika lokaliteta, Zubačkom platou i u rejonu sela Brani Do i ranije stavili pod kontrolu, tako da je kiša samo pogasila one dijelove koji su ostali da tinjaju i dijelove na nepristupačnom terenu”, rekao je Zdravko Kašiković, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

On dodaje da ovaj požar, iako velikih razmjera, u suštini nije izazvao neke štete, jer je gorio površinski, odnosno, samo lišće, ali srećom nije zahvatio visoke šume koje su vatrogasci, uz pomoć Helikopterskog servisa RS uspjeli odbraniti.

“Zaista se moramo posebno zahvaliti Helikopterskom servisu RS koji nam uvijek i u svemu izađe u susret, pa su nam i ovoga puta jako pomogli, djelujući na terenu tri dana gdje su na požarišta izlili oko 54.000 litara vode“, navodi dalje Kašiković.

On kaže da je helikopter spasio selo Brani Do i liniju koja je išla prema selu Mosko i magistralnom putu Trebinje – Bileća, presijecajući požar na vrhu brda iznad kuća Anđelića kojima se vatra bila dobro približila, ali je dobar posao uradio i na Zbačkom platou.

Uzrok ovogodišnjih prijeranih požara je svakako ljudski faktor, a u prilog tome ide činjenica da su vatrogasci u helikopterskom izviđanju u vrijeme najvećeg jeka vatre na njivama uočili 16 vatri koje pale seljaci čisteći svoje njive i ledine, a oko njih sve gori.

Drugi faktor je taj što je i zima bila poprilično oskudna sa padavinama, pa je opalo lišće i borove iglice ostalo suvo na zemlji jer nije imalo vlage da strune.

Ipak, vatrogasci i za ubuduće apeluju na oprez, pozivajući se uglavnom na ljudski faktor.

 

Izvor: Nezavisne novine

BONUS VIDEO

Slični članci

Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Šef Euleksa: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

Urednik

Mostar: Ženska osoba izvršila samoubistvo skokom u čatrnju

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 29. februar

Urednik

Pretežno oblačno, u Hercegovini pljuskovi sa grmljavinom

Urednik

Elektroprivreda Srpske neustavno povećala cijenu struje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više