Tromeđa Vijesti

Koja bi jačina zemljotresa bila kobna za regiju?

U slučaju potresa od devet stepeni MCS skale u Dubrovačko-neretvanskoj županiji došlo bi do potpunog rušenja i totalnog oštećenja kod 6221 objekta, što bi proizvelo 1,2 miliona kubika građevinskog materijala koji bi trebalo odvoziti 650 kamiona.

U takvim okolnostima za spašavanje iz ruševina trebalo bi 5390 spasilaca koje bi radeći u tri smjene unesrećene spašavali dva dana. Takav potres bi Dubrovačko-neretvansku županiju koštao 765 miliona kuna, stoji među ostalim u studiji.

Prema izvršenim preračunima na području Dubrovačko-neretvanske županije kod zemljotresa od devet stepeni MCS, bilo bi 783 poginule osobe, 5261 ranjena osoba te preko 10 hiljada evakuisanih, zbrinutih, sklonjenih građana, prenosi Slobodna Dalmacija.

U slučaju nastanka potresa od devet stepeni MCS (događaj s najgorim mogućim posljedicama) moguća su teška oštećenja s rušenjem dijelova zgrada, kuća, dimnjaka, nastanak odrona i pukotina na cestama.

Kako se navodi u procjeni rizika od velikih nesreća na području Dubrovačko-neretvanske županije u najrizičnije stambene građevine spadaju one koje su izgrađene do 1963. godine odnosno do razornog potresa u Skoplju nakon čega se uvode strogi uslovi u protivpotresnom projektovanju. Većim dijelom su to i prostorije jedinica lokalne uprave i samouprave po gradovima te bi njihovim oštećenjem došlo do bitnog otežavanja funkcionisanja odnosno provođenja zaštite i spašavanja.

Takođe se predviđa da bi u većoj ili manjoj mjeri bilo ugroženo cjelokupno stanovništvo županije, a naročito stanovništvo gradova u kojima se nalazi najviše stambenih višespratnih objekata. To su područja s najgušćom naseljenošću. Najveći broj višespratnih stambenih građevina te objekata poslovnih, školskih, sportskih, bolničkih i drugih u kojima može boraviti veći broj ljudi nalazi se prije svega u gradu Dubrovniku, ali i u Pločama, Metkoviću, Korčuli i Opuzenu.

Navedeni gradovi bi u slučaju jačeg potresa bili izloženi i najvećim rušenjima građevina, a time i najvećim brojem duboko zatrpanih osoba te brojem poginulih, teže i lakše povrijeđenih. To se posebno odnosi na grad Dubrovnik čija je specifičnost, pored stare tradicionalne gradnje u samoj jezgri koja nije otporna na potres maksimalne jačine od devet stepeni po MCS skali, i velika naseljenost stanovništvom i turistima tokom ljetnih mjeseci, stoji među ostalim u procjeni rizika od zemljotresa.

Iz preciznih predračuna koji se baziraju na jačini potresa od devet stepeni MCS proizlazi da bi na području Dubrovačko-neretvanske županije u najgorem slučaju bilo 5621 zatrpanih osoba od čega 474 plitko zatrpanih, oko 980 srednje zatrpanih te oko 4167 duboko zatrpanih osoba. Ranjeno bi bilo oko 5261, a poginulih oko 783 osobe.

Prema seizmološkoj karti, Dubrovačko-neretvanske županije za povratni period od 500 godina nalazi se u VIII – IX stepeni seizmičkoj zoni prema MCS skali. U građevinskom dijelu to bi moglo prouzrokovati umjerena i teža oštećenja na većini građevina na području ove županije.

Zona devet stepeni MCS koja zahvata područje Konavala, Župe dubrovačke i šire područje Dubrovnika dok zona VIII stepeni MCS skale zahvata brojne lokalitete Pelješca, Mljeta, Korčule i Lastova, doline rijeke Neretve i Dubrovačkog primorja, stoji među ostalim u dokumentu o procjeni rizika od velikih nesreća na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više