Tromeđa Vijesti

Koliko trenutno koštaju stan ili kuća u Dubrovniku?

Cijene nekretnina dostigle su rekordno visoke cijene. U svjetlu inflacije i nesigurnih vremena, ulaganje u nekretnine mnogi tumače kao najsigurniji oblik štednje. Zbog toga i sve veći broj građana odlučuje ušteđevinu iz banke prebaciti u nekretninu ili plaćati ratu kredita umjesto plaćanja kirija koje su takođe dostigle rekordne visine.

U analizi internetskog oglasnika Njuškalo objavljenoj u martu, tržište nekretnina u Hrvatskoj u zadnje je dvije godine nastavilo s trendom rasta cijena, usprkos pandemiji i zemljotresima. Na nivou države, tražene cijene unazad godinu dana su rasle 4.05% za stanove i čak 7.73% za kuće, a sličan trend mogao se vidjeti i u poređenju cijena iz 2019. i 2020. godine.

Prošle godine kupci su najviše tražili stanove veličine 50 i 60 kvadrata, a veliki interes pokazuju i za stanove od 40 i 50 kvadrata. Stanove ove kvadrature traži gotovo polovina potencijalnih kupaca, a ponuda je znatno manja. Nasuprot tome, stanova većih od 80 kvadrata na tržištu ima više nego što to diktira potražnja.

Ako gledamo kuće, najtraženije su one od 100 i 150 kvadratnih metara, kojih manjka u odnosu na interes kupaca. S druge strane, najmanja je potražnja za kućama od 300 i 400 kvadrata.

U prethodne dvije godine rasle su i tražene cijene stanova na obali. Najveći porast cijene kvadrata stana bilježi Rovinj u kojemu se za kvadrat stana traži 3336 eura, što je porast od čak 28.21%. Cijene stanova u Rijeci porasle su za 22%, pa se sada traži 1897 eura po kvadratu. U Zadru se bilježi porast od 12.37% (traži se 2398 eura po kvadratu stana), a u Splitu za 11.24% (2974 eura).

Uopšteno, prosječno je najviša tražena cijena stana u Dubrovniku (3575 eura po kvadratnom metru), ali ujedno je ovo jedini obalni grad koji bilježi pad prosječne cijene (za 6.61%). Dubrovačko-neretvanska županija općenito je najskuplja županija po pitanju cijene stana u Hrvatskoj. Slijedi je Splitsko-dalmatinska, a treće mjesto drži Grad Zagreb.

Dubrovnik drži rekord i po pitanju prosječne tražene cijene kvadrata kuće, koja iznosi 4151 euro. Uopšteno, županije u kojima ćete najskuplje platiti kvadrat kuće su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Istarska.

 

Izvor: Index

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više