RS i BiH Vijesti

Lani otkriveno 495 krivičnih djela: Privredni kriminal u Srpskoj progutao više od 33 miliona KM

Materijalna šteta pričinjena privrednim kriminalom u Srpskoj u prošloj godini procijenjena je na 33,48 miliona KM, što je za 8,37 miliona KM manje nego godinu ranije.

– Tužilaštvima su podnesena 294 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, što je za 3,3 odsto manje. Izvještaji su podneseni protiv 442 osoba ili 0,5 odsto manje nego 2020. godine – podaci su MUP.

Pričinjena materijalna šteta u 2021. godini iznosi 33,48 miliona KM, dok je u 2020. godini iznosila 41,85 miliona KM.

– Takođe, stečena protivpravna imovinska korist u 2021. godini procijenjena je na 27,13 miliona KM dok je u 2020. godini evidentirana protivpravna imovinska korist od 51,90 miliona KM – naveli su u MUP.

Uprkos otežanim uslovima rada, odnosno sprovođenja istražnih mjera i radnji, u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona, kao što je vidljivo iz podataka, pripadnici MUP su uspjeli otkriti i rasvijetliti skoro isti broj krivičnih djela iz ove oblasti.

– Ministarstvo evidentira ova krivična djela po okončanju istrage, što znači da radnja krivičnog djela najčešće nije u istoj godini kada i izvršenje krivičnog djela – podaci su MUP.

Ekonomisti ističu da je privredni kriminalitet u Srpskoj moguće svesti na manju mjeru primjenom savremenih tehnologija, ali da će uvijek biti neodgovornih koji će pronalaziti nove metode za manipulacije.

– Novim sistemom fiskalizacije u RS ali i savremenijim tehnologijama sve manje prostora će biti za privredni kriminal. Elektronske fakture, koje bi trebalo da zažive, takođe će doprinijeti tome. Sve to sužava prostor  za kriminal – naveo je ekonomista Saša Stevanović i dodao da je sa druge strane nemoguće u potpunosti iskorijeniti privredni kriminal jer će neodgovorni pojedinci uvijek pronalaziti nove načine da krše zakone i na taj način pribavljaju protivpravnu imovinsku korist, piše Glas Srpske.

Rasvijetljena krivična djela

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS lani je nadležnim tužilaštvima podnijelo ukupno 5.963 izvještaja protiv 6.325 osoba, zbog osnova sumnje da su počinila 7.062 krivična djela.

– Broj krivičnih djela je manji za 2,1 odsto u odnosu na 2020. godinu. Povećani su koeficijenti ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela i rasvijetljenosti krivičnih djela koja su izvršila nepoznata lica – podaci su MUP.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

U Srpskoj danas promjenljivo oblačno

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više