Hercegovina Vijesti

Ljekar i medicinska osuđeni zbog uzimanja mita za porod

Specijalista ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske bolnice (UB) Foča dr Vladimir Čančar osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog primanja mita od Danijela Vesića kako bi njegovu suprugu Jovanu porodili carskim rezom.

Istom presudom medicinska sestra u ovoj zdravstvenoj ustanovi Gordana Sokolović dobila je  uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora ona neće ići iza rešetaka ako u roku od tri godine ne učini krivično djelo. Oboje su osuđeni na osnovu sporazuma o priznanju krivice koje su zaključili sa  Republičkim tužilaštvom.

Prema presudi, Čančar je dužan novčanu kaznu da plati u roku od tri mjeseca nakon pravosnažnosti presude. Ukoliko to ne učini, ta kazna biće zamijenjena zatvorom tako što će se za svakih 100 KM odrediti dan zatvora.

Presudom je od optuženih oduzet novac koji su primili kao mito i to 100 KM i četiri iscijepane novčanice od po 100 KM.

Novčanice je pocijepao Čančar koji je nakon što se saznalo da je beba nakon poroda pala na pod novac pokušao da vrati Vesiću, što je on odbio. Novac je pokušala da vrati i Sokolovićeva.

Optužnica  je Čančara  teretila da je primio 400 KM, a medicinsku sestru Sokolović da je primila  100 KM mita koje su uzeli kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka, a koje su u skladu sa svojim ovlašćenjima, morali izvršiti.

Jovana Vesić se porodila dan kasnije 19. avgusta i rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom  osoblju. Novorođenče je tada zadobilo povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom.  Odmah joj je ukazana pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i stabilizovana te joj se stanje popravilo.

Ranije takođe na osnovu priznanja osuđen otac djeteta Danijel Vesić iz Trebinja zbog davanja mita i on je dobio novčanu kaznu od 5.000 KM.

Trebinjsko tužilaštvo okončalo je istragu zbog pada bebe te je podiglo optužnicu protiv g Čančara i babice UB Foča Biljane Kulić. Optužnica je juče objavljena na stranici tužilaštva.

Pomenute terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, a  kako se navodi Kulićeva je krivično djelo počinila kao zdravstveni radnik, a Čančar kao ljekar zaposlen u  bolnici Foča na poslovima šefa Ginekološkog odjeljenja.

Kulićeva je  pri pružanju medicinske pomoći nakon poroda pacijenta V.J. iz Trebinja, kao babica  postupila suprotno pravilima ljekarske struke te je zbog neadekvatnog postupanja novorođenče ispalo sa pomoćnog stola na pod.

Čančaru se na teret stavlja  da je prilikom vršenja poroda pacijenta V.J.  postupao suprotno pravilima ljekarske struke, pa je tako, nakon što je beba pala na pod propustio o tome  obavijestiti roditelje, a nakon toga propustio i preduzeti sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu. U optužnici stoji da su usljed toga  kod novorođenčeta nastupile teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje. Zbog tih  povreda je novorođenče  19. avgusta prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više