Vijesti

Manastir Tvrdoš proslavio slavu: Molitva za sabornost i vjeru

Arhiepiskop mostarsko-trebinjski i mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije služio je, zajedno sa igumanom Savom i sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, u manastiru Tvrdoš svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave ovog hrama – Uspenija Presvete Bogorodice, pozivajući na sabornost i vjeru u Boga i Majku Božju.

On je kazao da je Bogorodica svojom ljubavlju pokazala da je ona, u stvari, slika same crkve.

„Ona je i slušala i držala riječ Božju prije nego što je postala Majka Gospodnja. Svako za sebe, u svojoj slobodi, treba da bude otvoren za svjetlost Božju koja se desila, a srce čovječje treba da se pripremi i otvori vrata da bi Bog mogao da obitava u njemu. Tako se i srce djevojčice Marije otvorilo jer je živjela po jevanđelju i prije nego što je rodila Hrista“, rekao je vladika Dimitrije, napominjući da je ona čudesna ličnost i centar spasenja roda ljudskoga.

Episkop Dimitrije je izrazio i vjeru u sve one bogobojažljive ljude zahvaljujući kojima se gradi bolji život, pozivajući i one koji manje vjeruju da se okrenemo jedni drugima radi sopstvenog napretka i napretka cijele zajednice.

Podsjetivši da je slava manastira Tvrdoš praznik cijelog grada Trebinja, iguman tvrdoški otac Sava je pozdravio sve prisutne koji su se sabrali oko ovog manastira, od Trebinja do daleke Amerike.

Nakon liturgije je uslijedila svečana litija oko hrama i lomljenje slavskog kolača, poslije kojih je uslijedila i trpeza ljubavi na kojoj su se okupili svi vjernici, među kojima i ličnosti iz javnog i političkog života.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više