RS i BiH Vijesti

Materijal u Srpskoj skup, građevinska sezona upitna

Građevinska sezona u Srpskoj je upitna a ovaj sektor našao se pred brojnim izazovima. Poremeđaj cijena na tržištu, zloupotreba licenci i nedovoljno radnika najveći su problemi, istakli su učesnici sastanka, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske.


Građevinski materijal nikad skuplji. Cijene se svakodnevno mijenjaju. Samo željezo košta tri puta više. Predstavnici građevinskih preduzeća poručuju da nikome nije u interesu da projekti stoje.

‘’Pet-šest infrastrukturnih projekata gdje sam zamoljen od svojih kolega građevinaca da kažu kako dalje, da li da ulazimo ili usporimo, niko ne želi otezanje postupaka, ovo je naša Republika Srpska i hoćemo zajedno da riješimo probleme’’, rekao je Ljubiša Tanić, predstavnik građevinskih radnika iz Pala.

Svjesni su enormnog rasta cijena i u resornom ministarstvu. Problem su, ističu, i licence za obavljanje poslova.

‘’Mi smo ukinuli preko 26 licenci i umanjili oko deset jer nisu ispunjavali uslove. Mi pozivamo sada javno republički inspektorat da redovno kontroliše sve izdate licence, da se ne desi da pravno lice ispuni uslov za dobijanje licenci nakon toga daje otkaze zaposlenim’’, navodi ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srpske, Srebrenka Golić.

Građevinarstvo se posebno suočava sa nedostatkom radne snage i već sad u Srpskoj ima i stranih radnika, naglašavaju u Privrednoj komori Srpske.

‘’Sigurno u ovom trenutku kvota u BiH je negdje oko 7 hiljada radnika a već se javljaju prIvredni subjetki koji žele radnike a već smo ispucali tu kvotu, tako da će jedna od narednih tema biti i uvoz radne snage u BiH’’, izjavio je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske

Ponuda je manja od potražnje, cijene kvadrata i poslovnih prostora drastično rastu, problem je i nabaviti materijale, zaključili su predstavnici građevinskog sektora.

 

 

Izvor: BN

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više