RS i BiH Vijesti

Minimalac prosječnu platu „pogurao“ za 0,6 odsto

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru 2024. godine iznosila je 1.312 KM i u odnosu na decembar 2023. godine veća je za 0,6 posto, a u odnosu na januar 2023. godine za tri posto.

Prosjčena bruta plata u januaru 2024. godine iznosila je 2.001 KM, a kada se gleda po djelatnostima najveća prosječna neto plata isplaćena je u području finansija i osiguranja i iznosila je 1.758 KM, a najniža u oblasti građevinarstva gdje je iznosila 981 KM.

U januaru 2024. godine, u odnosu na januar 2023, u svim područjima zabilježen je rast neto plate, od čega najviše u područjima umjetnosti, zabave i rekreacija 6 odsto, trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 5,9 odsto i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 5,5 odsto.

Inače, od januara ove godine, a prema odluci Vlade Republike Srpske značajno je povećana minimalna plata u Republici Srpskoj i to sa 700 na 900 KM, a što je bio povod za poskupljenje raznih roba i usluga.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više