Hercegovina Vijesti

Mostar danas odlučuje o novim nazivima ulica: Hoće li Budaka zamjeniti Šantić?

Gradsko vijeće Mostara danas će odlučivati o promjeni naziva spornih ulica koje nose imena po ustaškim zločincima.

Na dnevnom redu sjednice naći će se prijedlog gradonačelnika Maria Kordića i petočlane komisije koju osim njega čine i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, te predsjednici Klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka Velibor Milivojević, Vlatko Marinović i Zlatko Guzin. Ako se uzme u obzir sastav komisije koja je poslala prijedlog može se zaključiti da ova odluka ima većinu u Vijeću.

Gradonačelnikov prijedlog podrazumijeva da će ime Mile Budaka konačno biti izbrisano iz nekadašnje Šantićeve ulice i da se u nju vraća Šantić. Ulica Vokića i Lorkovića mijenja ime u Ulicu Tina Ujević. Ulica Rafaela Bobana trebala bi biti Ulica fra Ljudevita Laste. Kada se izbriše ime Đure Spuževića, svoju ulicu dobiće i poznati mostarski slikar Ismet Ico Voljevica. Dosadašnja Ulica Jure Francetića preimenovaće se u Humska ulica, po srednjovjekovnom nazivu za Hercegovinu. Ulica tabornika Ive Zelenike, inače jednosmjerna ulica u Zahumu, dobiće naziv Ciglana, kao sjećanje na ciglanu koja je postojala u blizini te ulice u prvoj polovini 20. vijeka.

Pored prijedloga gradonačelnika na dnevnom redu naći će se i prijedlog SDP-a koji traži da se Mile Budak preimenuje u ulicu Svetozara Ćorovića, da se Đure Spuževića preimenuje u Sestara Bergman, Ive Zelenike u Ante Zelenike, Jure Francetića Dobrovoljnih darivatelja krvi i Vokića i Lorkovića i Husage Ćišića.

Ovo pitanje izazvalo je mnogo polemike u Mostaru iako se već odavno bez pogovora trebalo pristupiti brisanju ovih naziva ulica. Pitanje su ubrzali strani zvaničnici, a za njega baš i nije izabran prav trenutak budući da se radi o izbornoj godini u kojoj svi žele ubrati jeftine političke poene, a nazivi mostarskih lica uvijek su bili sjeme raskola.

 

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više