Hercegovina Vijesti

Muzej Hercegovine: Danas otvoranje izložbe radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš

Povodom Vidovdanskih svečanosti, u ponedjeljak, 27. juna 2022. godine, u depandansu Muzeja Hercegovine u Trebinju, zadužbini Dubravke Milorada Кujačić, na Ušću, u Lastvi, biće otvorena izložba radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš. Izložba, koja nosi naziv „U čast Dučiću”, poklon je umjetnice Muzeju Hercegovine u Trebinju nakon održane izložbe u avgustu 2020. godine.

Mira Maoduš je rođena 1942. u Metku. Studirala je slikarstvo u Školi za primijenjene umjetnosti u Frankfurtu (1965-1968), na Akademiji (Accademia di belle arti) u Veneciji (1969-1972) i na Bozaru (Ecole National Superieur des Beaux-arts) u Parizu (1972-1975). Magistrirala je na Univerzitetu u Milanu (1978), sa temom Bolonjska škola u XVII vijeku – Gvido Reni, Anibale Кarači i Gverčino. Кroz svoja putovanja u Japan, gdje je živjela sedam godina, umjetnica istražuje proučavanje kaligrafije kao umjetničke forme. U njenoj karijeri umjetnice mogu se identifikovati dva perioda, prvo razdoblje u kojem slika kao Nev Fauves, u trezvenosti „Matissienne“ i drugi period u kome pronalazi svoj pravi put. Od dolaska u Pariz 1970-ih, ona je kreće se ka apstrakciji suprotstavljenim dodirima boje i igrajući se samo na hromatizam. Riječi, ideogrami, ćirilični znakovi, brojevi ponovo se rađaju u oblicima iz snova. Složena superpozicija oblika i kodova.

Nakon otvaranja izložbe, u nastavku programa, nastupiće učenici Gimnazije Jovan Dučić iz Trebinja i pjesnici Vera Basor, Zdravka Babić i Dobroslav Ćuk.

 

HP, jun 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Vesna Pisarević gost u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Uskoro letovi iz Mostara za Istanbul ?

Urednik

U subotu veliki koncert Halida Bešlića u Gradu Sunca: Osvojite besplatne ulaznice!

Urednik

VIDEO / Kakvo je stanje na graničnim prelazima u Hercegovini u jeku sezone

Urednik

U Trebinju počeo 67. Festival festivala

Urednik

Izdaje se namješten jednosoban stan na duži vremenski period u Trebinju

Urednik

„Hercegovačka kuća“ proslavila sedmi rođendan

Urednik

Požar na teritoriji opštine Ljubinje pod kontrolom

Urednik

Hidroelektrana „Dabar“ gradi se planiranom dinamikom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više