Hercegovina Vijesti

Muzej Hercegovine: Izložba fotografija „Crkve brvnare – čuvari tradicije”

U Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje danas će biti otvorena izložba fotografija „Crkve brvnare – čuvari tradicije”, autora Stanka Kostića, umjetničkog fotografa iz Beograda.

Kroz fotografije na izložbi autor predstavlja arhitektonsko nasljeđe i umijeće tadašnjih majstora u gradnji crkvi brvnara. Izložba želi da ukaže i na veliki istorijski značaj ovih objekata narodne sakralne arhitekture. Gradnja crkvi brvnara je prirodni nastavak stare, narodne neimarske tradicije sa veoma ograničenim resursima i prema trenutnim mogućnostima naroda tokom viševjekovnog perioda borbe za duhovni i fizički opstanak. One su imale veliki značaj za narod, jer je crkva u teškim vremenima nakon propasti blistave srpske srednjovjekovne države, bila mjesto okupljanja, vjerovanja i nade u opstanak.

Stanko Kostić je više od stotinu puta samostalno izlagao u Srbiji i inostranstvu, a učestvovao je i u preko sedamdeset kolektivnih izložbi. Možemo reći da je tradicija osnovna inspiracija, kada se radi o umjetničkoj, publicističkoj, i drugim oblastima kojima se Kostić bavi. Za svoj rad je više puta nagrađivan. Utemeljio je dva legata.

Izložba fotografija može se pogledati do 7. februara.

Nakon otvaranja izložbe biće održano predavanje „Od narodne kuće do narodne crkve” – o zajedničkom poreklu kuće i hrama u tradicionalnoj arhitekturi – dr Tihomira Obradovića, diplomiranog inženjera arhitekture.

Početak je u 19 časova.

 

 

 

Padrino, januar 2024.

 

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više