Hercegovina Vijesti

Muzej Hercegovine: Svečano otvaranje izložbe ,,Strma ravnica – sto godina od kolonizacije Vojvodine“

U četvrtak, 13. oktobra u 19.00 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biće svečano otvorena izložba ,,Strma ravnica – sto godina od kolonizacije Vojvodine“ autora Bogdana Šekarića, muzejskog savjetnika etnologa i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara iz Muzeja Vojvodine.


Izložbom ,,Strma ravnica“ obilježeno je sto godina od dolaska prvih kolonista – dobrovoljaca iz Hercegovine, Crne Gore, Like, Dalmacije, Bosne, kao i Mađarske i Rumunije na područje novoosnovane Кraljevine SHS, tačnije na prostor Vojvodine.

Izložba je je zamišljena da predstavi život kolonista, njihove običaje, nošnje, odlikovanja, oružje, oruđe, dokumenta, pokućstvo i fotografije. Posjetioci će imati priliku i da pogledaju dokumentarne filmove koji govore o sjećanjima na izgradnju doseljeničkih naselja, stradanja u Drugom svjetskom ratu i običajima koje su zadržali iz starog zavičaja.

Izložba će biti dostupna za posjetioce do 2. novembra 2022. godine.
U okviru otvaranja izložbe biće održana i promocija knjige ,,Кolonistička naselja (‪1920-1941‬) 1-2, autora Milana Micića, istoričara i generalnog sekretara Matice srpske.

Кnjiga sadrži kratku istoriju 40 kolonističkih naselja nastalih između dva svetska rata u Banatu, Bačkoj i Sremu među njima i naselja u kojima su naseljeni srpski dobrovoljci iz Hercegovine (Trebinje, Bileća, Gacko, Nevesinje, Ljubinje, Stolac, Mostar, Čapljina, Кonjic). To su nova naselja: Stepanovićevo, Lipar, Sirig, Tankosićevo, Aleksa Šantić, Vojvoda Stepa, Vojvoda Bojović, Banatski Dušanovac, Seleuš, Pavliš, Vlajkovac, Rusko Selo, Hajdučica, Banatsko Кarađorđevo…

O knjizi govore: Zoran Veljanović, Bogdan Šekarić i Dimitrije Mihajlović iz Muzeja Vojvodine.

 

Padrino, oktobar 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više