Hercegovina Vijesti

Muzej Manastira Žitomislić: Otvaranje izložbe „Jovan Dučić – neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom”

U Muzeju Manastira Žitomislić u petak, 9. septembra 2022. godine, sa početkom u 19.00 časova, upriličiti otvaranje izložbe „Jovan Dučić – neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom”. Izložba se priređuje povodom obilježavanja 103. Šantićevih večeri poezije, u čast 120 godina Prosvjete, u organizaciji Muzeja Hercegovine u Trebinju u saradnji sa Muzejom Manastira Žitomislić.


„Jovan Dučić, pored svih svojih težnji i sticanja znanja, pored svih diplomatskih i pesničkih, književnih uspeha, pored svih prijateljskih i neprijateljskih veza, ushićenja i razočarenja, ponajviše je ipak bio rodoljub i vizionar. Ne sluteći da će njegova kolekcija umetničkih predmeta i posle toliko godina stranstvovanja i potom smiraja na stalnoj postavci u Muzeju Hercegovine, ipak biti i dalje intrigantni predmet proučavanja i divljenja, on ju je birao sa osobitom pažnjom i promišljanjem. Diveći se lepoti spomenika u gradovima u kojima je boravio, njegovu pažnju i konačnu odluku da predmete pošalje svom rodnom gradu, izgleda da je potakla opčinjenost lepotom drevnog Rima. Tamo službujući, kao diplomata, dopunjavao je svoju privatnu kolekciju fragmentima skluptura, sarkofaga i ostalim predmetima kamene plastike, misleći o tome kako će te spomenike da uklopi u prirodnu lepotu svog malog Trebinja” (dio uvodnog teksta iz kataloga izložbe mr Ivane Grujić).

Izložba se u Muzeju Manastira Žitomislić može pogledati do 10. oktobra 2022. godine.

 

Padrino, septembar 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više