Vijesti

Muzička elita i ovog leta stiže u Trebinje

Kabinet Milorada Dodika ove godine je izašao u susret organizatorima manifestacije „Music & More Summer Fest” sa ulogom generalnog pokrovitelja festivala, kaže Tatjana Ranković, tvorac ovog muzičkog skupa

Svi se radujemo predstojećoj, šestoj sezoni manifestacije „Music & More Summer Fest” koja je kao i svih prethodnih godina puna muzičke energije. I ovog avgusta predstavljamo paletu renomiranih umetnika, kao i onih mladih talenata, izabranih na audicijama, a koje podržavamo i spremamo za buduću umetničku elitu. Ponovo nam dolazi maestro Paskal Vero, šef-dirigent Sendai filhramonije u Japanu, koji iza sebe ima uticajnu karijeru kao dugogodišnji asistent-dirigent Seiđija Ozave i Bostonskog sinfonijskog orkestra.

Aktuelno izdanje ovogodišnjeg festivala „Music & More SummerFest” u Trebinju ovako je za „Politiku” najavila  Tatjana Ranković, tvorac prestižne manifestacije koja će od 1. do 14. avgusta u gradu na Trebišnjici okupiti muzičku elitu svetskog renomea.

– Naš festival jeste unikatan i jedinstven po umetničkoj vrednosti ne samo u Trebinju, već i u širem regionu Balkana, jer tako nešto na ovim prostorima ne postoji. Koncepcija festivala proizilazi iz njegove letnje škole koja je međunarodnog karaktera, a do sada smo predstavili muzičare iz 36 zemalja i četiri kontinenata. Mnogo je tu izazova, jer postoje i drugi festivali koji su realni konkurenti jer su bogatiji, već afirmisani, sa većom i dužom tradicijom, stacionirani u poznatijim gradovima i predelima koji neguju klasičnu muziku i nude često veću programsku strukturu i tehničke mogućnosti. Ova godina bila nam je jako izazovna jer su na okolnosti uticale brojne svetske promene svima nama poznate – naglašava Tatjana Ranković i otkriva šta je novo u ovogodišnjem programskom rukopisu:

– Gostovaće umetnica Ksenija Kumento, koloraturni sopran, koja je Amerikanka iz Njujorka, ali Beograđanka po majci, Filipinka po ocu, a već godinama živi i radi u Nemačkoj. Ona nastupa na gala koncertu 6. avgusta u amfiteatru „Crkvina” u Trebinju. Veče kasnije, 7. avgusta pevaće u vili „Lastva“, takoće i na gostujućem koncertu MMSF-a na Kotor Art festivalu, 8. avgusta.

Sada već tradicionalni MMSF je ambijentalni muzički događaj u ušuškanom Dučićevom gradu podno Leotara. Inostrani umetnici ne poznaju ovo podneblje zato što Trebinje tek odnedavno razvija dinamičnu umetničku scenu klasične muzike kojom tako otvara vrata mnogo većem broju umetnika.

Stranci uglavnom, kako zapaža naša sagovornica, znaju za Bosnu i Hercegovinu, kao i Dubrovnik, sam pojam Hercegovine i Republike Srpske manje im je poznat. Međutim, svet se menja, ljudi imaju simpatije za nova mesta, ona sa prirodnom lepotom, neiskvarena i oslobođena od klišea i standardnih turističkih ponuda. Trebinje ima baš takvu lepotu i prirodnu lokaciju koja daje energiju, istovremeno i žari i smiruje.

– Dučić i dalje živi ovde,  jer se njegova duša oseća na svakom koraku. Stanovnici Trebinja poštuju tradiciju i to ide visoko jer ko god je do sada učestvovao na festivalu poneo je nezaboravne uspomene u vidu novih prijateljstava, nezaboravnih muzičkih lokacija, lepote magičnih pogleda na Trebišnjicu i planinu Leotar. Tu su i ukusi sa trebinjske pijace, a nikako ne treba zaboraviti pitku izvorsku vodu koja nas napaja sa gradske česme. Puno toga je nestvarno za većinu stanovnika velikih svetskih metropola – priča Tatjana Ranković.

Anegdota ima puno, dodaje, ali joj je jedna u sećanju zauvek:

– Moj dragi kolega, pijanista iz Kalifornije, inače Filipinac, Lino Rivera, se prošle godine uz suze i velike emocije i srpske reči: „Hvala lepo, vidimo se, volim vas, hvala, ljubim ruku”, uzbuđeno pozdravljao sa osobljem hotela „Leotar“. Scena je bila kao u filmu, ujedno dirljiva, pomalo duhovita i potpuno nestvarna.

Brojni umetnici tako se iz godine u godinu vraćaju u Trebinje, da ukrste svoje note sa publikom.

– Imamo uvek one koji se vraćaju, kao i puno novih. Vraća nam se Đulieta Mihai, violinistkinja poreklom iz Rumunije koja već godinama živi i radi u SAD,  a vodi naš gudački ansambl SummerFest Kameratu. Ove godine sviramo nekoliko novih dela uključujući Šostakovičevo remek-delo, „Kamernu simfoniju, op.110 a“ koja se nikad nije čula u Trebinju. Takođe, kompoziciju kompozitora Diniku, Xora Marćišor“ u aranžmanu kompozitora Jonela Petroja. Da je „Music & More Summer Fest” ucrtao svoje mesto na kulturnoj mapi ovog podneblja, najbolje potvrđuje podatak da je ove godine kabinet Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, izašao u susret organizatorima ovom muzičkog skupa i prihvati ulogu generalnog pokrovitelja festivala. Meni je kao osnivaču i direktoru festivala, ta činjenica od izuzetnog značaja jer je festival klasične muzike ovim priznanjem još više uzdignut i prihvaćen kao tradicija – priča naša sagovornica.

Kad se klasična muzika, kako kaže, prihvati na ovom nivou, to uliva veru u budućnost i višu umetnost. Klasična muzika, kao posebna uzvišena umetnost, može samo da podigne nivo i stvori pedigre svakog grada, zaključuje Tatjana Ranković uz napomenu da razmišljaju o zimskom „WinterFestu” i mogućim lokacijama.

Izvor: politika.rs

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više