Hercegovina Vijesti

Nakon 18 godina Mostar ima jedinstveno komunalno preduzeće

Grad Mostar konačno ima jedinstveno komunalno preduzeće “Komunalno”, nastalo integracijom javnih komunalnih preduzeća JP “Parkovi” i JP “Komunalno”.

Proces integracije komunalnih preduzeća u gradu na Neretvi trajao je od 2006. godine, a zbog raznih poteškoća do sada nije mogao biti finaliziran.

„Imali smo specifičnu situaciju nakon nesretnih devedesetih godina, Grad Mostar je bio podijeljen po mnogo osnova, pa i po pitanju komunalnih preduzeća. Razne uprave su ranije pokušavale riješiti ovaj problem, kako bi Grad Mostar imao jedno komunalno preduzeće koje bi se bavilo svim komunalnim poslovima: čistoćom, zelenilom, održavanjem puteva, fontana, semafora… Ima jako širok spektar poslova kojima se danas bavi, a sada smo to konačno uspjeli privesti kraju“, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić, povodom integracije komunalnih preduzeća.

Prema njegovim riječima, proces integracije komunalnih preduzeća počeo je 2006. godine, ali su nakon toga nastale mnoge poteškoće „od stečaja JP ‘Parkovi’, nepostojanja Gradskog vijeća Mostara do stečaja JP ‘Komos'“. Gradonačelnik Mostara smatra da je integracija i stvaranje jedinstvenog komunalnog preduzeća veoma važan trenutak koji će dovesti do poboljšanja situacije.

„Ovim se šalje poruka o nastavku procesa integracije, posebno nakon što smo prošle godine ujedinili veoma važnu stratešku kompaniju koja se bavi vodoopskrbom i odvodnjom na području Grada Mostara. Gradski vodovod Mostar je također kompanija koja je nakon mnogih godine, ujedinjena i sada predstavlja jedinstvenu cjelinu. Tu imamo značajan napredak, a to očekujemo i ovdje. Ono što predstavlja dodatnu vrijednost je da ćemo konačno imati kompaniju koja će koristiti sredstva koja su ovim kompanijama stavljena na raspolaganje kroz budžet Grada Mostara na mnogo racionalniji način da rade svoj posao. Siguran sam da ćemo zajedno ‘srediti’ ovaj grad i ovo mjesto koje je otvoreno za sve i koje bi trebalo predstavljati najljepši ambijent u BiH i Hercegovina“, mišljenja je Kordić.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više