RS i BiH Vijesti

Nedovoljno i hiljadu novih vojnika

Problem koji godinama muči Oružane snage (OS) BiH kada je riječ o nedostatku kadra nakon dužeg perioda donekle je ublažen, jer je u vojnu službu u 2023. godini primljeno 1.043 oficira, podoficira i vojnika.
U izvještaju Ministarstva odbrane BiH za prošlu godinu navedeno je da je pored prijema 1.043 kandidata u profesionalnu vojnu službu zaposleno i dodatnih 97 imenovanih i civilnih lica, službenika, pripravnika te drugog kadra u resoru odbrane.

Kada se podvuče crta na kraju prošle godine na platnom listu Ministarstva odbrane BiH bilo je 288 lica, a u OS 8.914 zaposlenih. Odnosno ukupno u resoru odbrane na kraju 2023. godine bilo je 9.202 zaposlena.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović smatra i da je sa prijemom više od 1.000 lica u vojnu službu samo donekle ublažen problem nedostatka profesionalnih vojnih lica u svim kategorijama OS.

– To je samo amortizovalo i ublažilo teškoće sa personalnom popunjenošću. Pored toga, imali smo i redovan odliv profesionalnih vojnih lica, kako po osnovu penzionisanja tako i odlaska vojnika kada napune 40 godina života. Takođe, pojedini odlaze i na lični zahtjev – kazao je “Glasu Srpske” Šiljegović.

Sa druge strane, kako saznajemo u OS, uniformu je u 2023. godini razdužilo 687 lica po raznim osnovama.

– Od svih kategorija najviše trenutno nedostaje vojnika. To se dešava i zbog toga što oni koji imaju završen fakultet apliciraju na oficirsku obuku. Prekategorizacijom vojnika u oficire konstantno pada broj vojnika. Tu treba dodati i da vojnici sa 40 godina izlaze iz sistema. Sve to bitno utiče na popunu vojničke kategorije. Kada se sve zbroji u strojevima manjka od 1.000 do 1.500 vojnika – kazao je izvor “Glasa” iz OS BiH.

Navode da je u 2023. godini nakon dužeg perioda samo ublažen problem nedostatka profesionalnih vojnih lica.

– Ove godine u planu je raspisivanje javnog poziva za dvije klase vojnika, jedne klase oficira i dvije podoficira. Sada se radi analiza koja će pokazati koliko nam je potrebno svih tih profesionalnih vojnih lica. Sa druge strane, nikada se na raspisane javne pozive ne javi onaj broj vojnih lica koji je predviđen konkursom – kazao je izvor “Glasa” iz OS.

U izvještaju MO navedeno je da je lani realizovano 626 aktivnosti pružanja vojne pomoći civilnim organima u BiH kroz angažovanje OS BiH. Takođe, pripadnici OS BiH učestvovali su i u humanitarnim operacijama u Turskoj na otklanjanju posljedica katastrofalnog zemljotresa, ali i u Sloveniji gdje su pomagali građanima i tamošnjim vlastima na otklanjanju posljedica nakon razornih poplava koje su pogodile tu zemlju.

Uništeno oružje

U izvještaju o radu Ministarstva odbrane za prošlu godinu navedeno je da je u 2023. uništeno 125,49 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Pored toga, navedeno je da su pripadnici Oružanih snaga deminirali površinu od 2.841.760 kvadratnih metara, što je 80,19 odsto od planiranih 3.543.793 kvadratna metra.

 

 

Izvor: Glas Srpske 

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više