Hercegovina Vijesti

Nenad Ivković pobjednik 22. Sabora guslara Hercegovine

Pobjednik 22. Sabora guslara Hercegovine, koji je sinoć održan u Nevesinju, je Nenad Ivković iz Guslarskog društva „Tešan Podrugović“ iz Gacka.

Ovu odluku jednoglasno je donio petočlani žiri, u čijem sastavu su bili Miloš Lazović Vojvoda iz Foče, guslar Žarko Ivanišević iz Nevesinja, guslar Veso Кosović iz Trebinja, kulturni radnik Božo Vuković iz Bileće i pjesnik Nikola M. Nikčević iz Gacka.

Svoje umijeće na drevnom instrumentu u prepunoj sali Doma kulture „Nebojša Glogovac“ predstavilo je 29 majstora na strunama iz 10 guslarskih društava s područja Ljubinja, Trebinja, Bileće, Gacka, Кalinovika, Foče i Nevesinja.

Tradicionalni Sabor guslara Hercegovine otvorio je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović. Uz riječi dobrodošlice, poželio je ljubiteljima gusala da provedu ugodno veče u duhu epske poezije.

Mnogobrojnu publiku i učesnike pozdravio je i predsjednik Saveza guslara RS Miladin Pandurević.

On je istakao da su gusle, u današnje vrijeme velikih izazova i izopačenih ljudskih vrijednosti, jedini putokaz koji treba pratiti.

„Upravo su nas one učile i prenosile sa koljena na koljeno kako se čuva vjera, brani zemlja, ljubi bližnji i prezire izdajnik roda“, zaključio je Pandurević.

U revijalnom dijelu sinoćnjeg umjetničkog programa nastupili su muška pjevačka grupa iz КUD-a „Nevesinje“ i dobro poznati narodni guslari Miloš Parović iz Nevesinja, Кosta Plakalović iz Istočnog Starog Grada i Miloš Vukoje iz Bileće.

Organizator 22. Sabora guslara Hercegovine je Guslarsko društvo „Nevesinjska puška“ uz pokroviteljstvo Opštine Nevesinje i podršku sponzora

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više