Hercegovina Vijesti

Nevesinje: Obilježena 82. godišnjica stradanja srpskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu

Bogoslužnjem i polaganjem cvijeća na spomen obilježje u selu Udrežnje danas je obilježena 82. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina i prvog oružanog otpora okupatorskim jedinicama u Drugom svjetskom ratu.

Svetu liturgiju u Crkvi Svetog proroka Ilije i pomen žrtvama služio je sveštenik Mladen Čalija.

Sveštenik Čalija istakao je da je bitno da se vječno sjećamo svih ljudi, koji su bili spremni da svoj život polože za bližnje.

„Ako želimo da imamo budućnost, moramo da znamo šta je bilo u prošlosti. Na današnji dan u ovom selu prije 82 godine desio se strašan zločin“, rekao je sveštenik Čalija, ubijeđen da je žrtva, koju su podnijeli mještani ovog sela zauvijek ih promijenila. Prema njegovim riječima, ljudi su shvatili koliko ljudska zloba može da bude velika, ali su i razumjeli da im jedina nada ostaje vjera u Gospoda i njegovu milost.

U ime Opštinske boračke organizacije prisutne je pozdravio Siniša Šipovac. Istakao je da je srpski narod vodio viševjekovnu borbu za svoje porodice, ognjišta i državu.

„U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu stavili smo krunu na viševjekovnu borbu srpskog naroda da živi u svojoj državi. Danas odajemo pomen onima koji su se borili da stvore Republiku Srpsku. Predali su je nama da je učinimo ljepšom i boljom za život, a mi to možemo postići samo s vjerom u Boga i ako se budemo radovali i praštali jedni drugima“, poručio je Šipovac.

Predstavnici Opštinske boračke organizacije, Opštine Nevesinje i potomci žrtava položili su cvijeće na Spomen obilježje.

Delegacije Opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije zajedno sa potomcima žrtava ustaškog zločina i poštovaocima njihovog slobodarskog opredjeljenja položile su cvijeće kod Spomen obilježja na mjesnom groblju u Drežnju.

Iako je u istoriji ostalo zapisano da je Dan ustanka protiv fašizma u BiH 27. juli 1941. mještani nevesinjskog sela Drežanj su još 3. juna prvi smogli hrabrosti da pruže oružani otpor okupatorskoj sili. Кao i mnogo puta kroz istoriju, proradio je srpski inat i slobodarsko opredjeljenje mještana Drežnja koji su smogli snage da se suprostave zločincima.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više