Hercegovina Vijesti

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

U Trebinju će početkom maja prvi put biti održan festival kantautorske muzike „Kantarion“, a trenutno su u toku pregovori o nastupima sa poznatim kantautorima iz regiona Dadom Topićem, Ibricom Jusićem i drugima, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za kulturu grada Trebinja Slađana Skočajić.

Skočajićeva je rekla da će festival, čiji glavni organizator je Hercegovac Brano Likić, biti održan 3. i 4. maja.

„Prvog dana će nastupiti stari kantautori iz regiona, a drugog dana `mlade snage`“, rekla je Skočajićeva.

Ona je dodala da gradska vlast, kada je riječ o kulturi, trudi se da je drži visok kvalitet, ali daju priliku i mladim ljudima da se iskažu.

Skočajićeva je rekla da su u prošloj godini u svim manifestacijama, zajedno sa učesnicima iz regiona, učestvovali domaći umjetnici. Ona kaže da se Trebinje može pohvaliti dobrom bazom ljudi koji se bave umjetnošću.

Kad je riječ o glumi, ona kaže da Gradsko pozorište postoji u okviru Kulturnog centra, ali da je potreban dalji razvoj potencijala, a grad Trebinje je iznjedrio deset mladih glumaca koji rade u regionu.

Skočajićeva kaže da će za nešto više od mjesec dana početi procedura za manifestaciju „Trebinjsko kulturno ljeto“, navodeći da će ta manifestacija početi „Dučićevim danom“, početkom aprila, a završiti „Dučićevim večerima poezije“ početkom novembra.

„Ljetni festival ` Music and more summer fest` će biti održan početkom avgusta, `Festival festivala` krajem jula, Festival evropskog i mediteranskog filma se očekuje krajem jula, Džez festival koji je poslije slave grade, bio je hrabar korak, a stekao je izuzetnu popularnost“, rekla je Skočajićeva.

Ona je dodala da grad ima izuzetnu saradnju sa kulturnim ustanovama, koje samostalno rade neke od manifestacija, kao što su izložbe poznatih umjetnika, promocije knjiga i slično, napominjući dobru saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, kao i sa gradovima u regionu.

Skočajićeva je rekla da je grad Trebinje dobio saglasnost nadležnog ministarstva za reparaciju ljetnog kina, a trenutno su u pregovorima sa Evropskom komisijom oko finansiranja ovog projekta.

„Sada se radi završna faza popločavanja Starog grada u toj zoni, vršiće se priprema terena, podloge ljetnjeg kina i reparacija zidina“, rekla je Skočajićeva.

Ona je napomenula da bi grad trebalo na proljeće da dobije binu koja bi bila postavljena ili na trgu ili u parku, na kojoj će u ljetnim mjesecima mladi umjetnici pokazati građanima i turistima da Trebinje jeste grad kulture.

 

 

Izvor: Grad Trebinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Saša Lokner naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

„Alfini“ klinci imali nedjelju za uživanje u Mostaru

Urednik

Er Srbija od sutra uspostavlja direktnu avio-liniju od Beograda do Hercegovine

Urednik

FOTO / Gatačke odbojkašice na korak od titule

Urednik

Rukometaši Hercegovine savladali Vogošću

Urednik

VIDEO / U Muzeju Hercegovine održan omaž Aleksi Šantiću

Urednik

Rukometaši Leotara remizirali u Trebinju sa tuzlanskom Slobodom

Urednik

Košarkaši Leotara savladali Posušje

Urednik

Hercegovački fudbalski derbi pripao Veležu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više