RS i BiH Vijesti

Novi način predavanja PDV prijava: Privrednici čekaju pet do 12

Više od 47.000 poreskih obveznika u BiH još nije započelo proces registracije za korišćenje elektronskih usluga Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čija primjena kreće od početka 2024. godine, a privrednici koji to ne urade u propisanom roku moraće platiti kaznu.

Od 53.775 PDV obveznika, koliko ih prema podacima UIO ima u BiH, svega 12,35 odsto njih se zaključno sa jučerašnjim datumom registrovalo za novi način predavanja prijava.

Oni koji, kako su istakli u UIO, ne budu ispunili svoju obavezu na vrijeme, neće biti u mogućnosti da predaju svoju PDV prijavu, a samim tim će za takve obveznike UIO izdati prekršajne naloge.

– S obzirom na to da uskoro ističe zakonski predviđeni rok za predaju PDV prijava potpisanih novim kvalifikovanim elektronskim potpisom, upozoravamo sve PDV obveznike da se što prije informišu i preduzmu odgovarajuće korake – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević.

On je naglasio da je 10. februar rok za predaju PDV prijava, a da bi to mogli uraditi prema novim propisima obveznici moraju obaviti sve potrebne korake koji zahtijevaju vrijeme, zbog čega je, kako kaže, najbolje da već ove sedmice krenu u postupak.

– Kako bi obveznici indirektnih poreza koristili elektronske usluge UIO uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa, kao što je podnošenje PDV prijava ovjerenih na novi način, neophodno je da svaki obveznik prvo zaključi ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje. To je prvi korak koji mora ispuniti svaki PDV obveznik – pojasnio je Kovačević.

Pored toga, svaki poreski obveznik mora izvršiti prijavu zastupnika, fizičkog lica koje će u ime obveznika obavljati elektronsko poslovanje sa UIO. To može biti osoba zaposlena kod poreskog obveznika ili knjigovođa koji priprema PDV prijave za veći broj poreskih obveznika, koja mora imati kvalifikovanu elektronsku potvrdu, a to može dobiti kod UIO.

– Svaki poreski obveznik koji činjenjem ili nečinjenjem napravi prekršaj, podliježe novčanoj kazni.  Ako ne podnese prijavu za PDV ili je ne podnese u propisanom roku, kazna je 300 KM. Pored toga, ako se ne podnese PDV prijava, a postoji obaveza za plaćanje, to podrazumijeva pokretanje postupka prinudne naplate gdje se na iznos obaveze za uplatu PDV-a obračunava teret naknadne prinude i zatezna kamata za svaki dan zakašnjenja uplate – rekao je Kovačević.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kazao je za “Glas Srpske” da je digitalizacija javne uprave svima u interesu.

– Digitalizacija je neophodna, jer će omogućiti komunikaciju sa javnim servisima u elektronskoj formi, a sa ciljem skraćenja, pojednostavljivanja administrativnih procedura. To je ono o čemu u posljednje vrijeme najviše pričamo. Međutim, naš najveći problem je to što imamo naviku da sve radimo u posljednjem trenutku i mnogi čekaju zadnji čas za uvođenje bilo kakvih novina – kazao je Ćorić.

Velike firme

Prema riječima Ratka Kovačevića, svi veliki poreski obveznici imali su obavezu da od poreskog perioda u julu ove godine predaju PDV prijave ovjerene na novi način, upotrebom digitalnog kvalifikovanog potpisa.

– Nakon što je završen ovaj postupak za sve velike poreske obveznike, sada je red na sve ostale. Njih je znatno više i zato je potrebno da svaki obveznik što prije pokrene proceduru i prvi korak – rekao je Kovačević.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više