RS i BiH Vijesti

Novi zakon Evropske unije: Crne kutije u vozilima će otkrivati uzroke saobraćajnih nesreća i u BiH

Novi automobili će u Evropskoj uniji od sredine ove godine morati imati EDR uređaje, odnosno „crne kutije“ namijenjene vozilima.

Poznato je da avioni posjeduju “crne kutije” koje bilježe podatke o letu i razgovore iz pilotske kabine te tako pomažu u otkrivanju uzroka avionskih nesreća, a nešto slično postaje obavezno za sva nova vozila u Evropskoj uniji i to od sredine ove godine.

Riječ je o EDR uređajima koji će “snimati” i pohranjivati podatke o brzini vozila, sili kočenja, aktiviranju vazdušnih jastuka i statusu sigurnosnih sistema u slučaju sudara, odnosno saobraćajne nesreće.

EDR postaje obavezan dio novih putničkih automobila od sredine ove godine, a to je propisano izmjenjenim zakonom u Evropskoj uniji. Podaci koje skupi ovaj uređaj biće analizirani u slučaju saobraćajnih nesreća.

Promjene koje se odnose na EDR su uvedene u januaru 2020. godine, a od jula ove godine stupaju na snagu za sva nova vozila kategodija M1 i N1, odnosno za sve tipove vozila u Evropi od 7. jula 2024. godine. EDR bi trebao prikupiti sve relevantne podatke o saobraćajnoj nesreći nedugo prije, tokom i nakon nje.

S obzirom da je utvrđivanje uzroka nesreće povećanjem pomoćnih sistema za vozača sve teži zadatak, Evropski savjet za sigurnost transporta (ETSC) je pozdravio zakon o obaveznom EDR, prenosi Klix.

Iako BiH još uvijek nije u Evropskoj uniji, ipak će zahvaljujući uvozu novih vozila EDR imati svoju funkciju i na cestama BiH.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više