RS i BiH Vijesti

Od naredne školske godine eUpis učenika u Srpskoj

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture i Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave potpisale su danas Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, a koji će omogućiti eUpis – elektronski upis učenika u osnovne i srednje škole.

„Zahvaljujući ovom sporazumu školama će biti omogućeno da, uz saglasnost roditelja/staratelja, mogu pribavljati rodne listove učenika i uvjerenja o prebivalištu u digitalnom obliku iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su potrebni prilikom upisa učenika u školu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima u oblasti obrazovanja“, rekla je Trivićeva.

Pojasnila je da će se tako pribavljena uvjerenja automatski dodavati u eDnevnik informacioni sistem, odnosno elektronsku pedagošku dokumentaciju koju vode sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj.

Jujićeva je naglasila da je jedan od ključnih strateških ciljeva Vlade, ali i Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kontinuiran rad na unapređenju usluga građana i pravnih lica.

„Ovlaštena lica u školama će posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture dolaziti do podataka iz drugog primjerka matičnih knjiga koji se čuva u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave“, rekla je Jujićeva.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više