Ex YU Vijesti

Od velikog kašlja preminule četiri bebe, jedno dijete na respiratoru

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Ovu je za RTS izjavio dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

– Nažalost, mala djeca, odojčad do 4 mjeseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri djeteta – kaže dr Vukomanović. Kako je dodao, jedno dijete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

– Ima oko 70 djece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast djece sa teškom kliničkom slikom – kaže dr Vukomanović.

Cijena nedovoljne vakcinacije plaćena životom djece

Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mjesecu života i ne treba da postoji bilo brana za propisnu vakcinaciju djece, ističe dr Vukomanović.
– Ne postoji bolja odbrana od vakcinacije. Treba ispoštovati kalendar, kontraindikacije ne treba da budu brana za vakcinaciju kada je to propisano. Cijena je zašto su ova deca umrla i zašto je ovoliki porast oboljelih sigurno je zbog nedovoljne vakcinacije starijih osoba – kaže dr Vukomanović.

U EU je donijeta odluka da trudnice počnu da se vakcinišu poslije velikog kašlja, a i kod nas se priča o tome da djeca dobijaju još jednu vakcinu nakon završene osnovne škole.

– Mislim da je Ministarstvo zdravlja već reagovalo i da je uputstvo kako sprovoditi vakcinaciju kod te djece upravo donijeto i počeće da se sprovodi i u praksi – kaže dr Vukomanović, prenosi Blic.

 

 

 

Izvor: Blic

BONUS VIDEO

Slični članci

Iznajmljuje se poslovni prostor na duži vremenski period

Urednik

MUP Srpske: Sve više slučajeva vršnjačkog nasilja

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 5. marta

Urednik

Zbog novog poreza u Hrvatskoj i bh. vlasnici bi uskoro mogli rasprodavati nekretnine

Urednik

„Pjesma za Evroviziju“ – ovo je prvih osam finalista

Urednik

Muzej Žitomislić nagradio najbolje fotografije mostova u BiH

Urednik

Najveća mjesečna neto plata prošle godine u FBiH iznosila 429.123 KM

Urednik

Pšenica je jeftina ali ko će je sijati?

Urednik

Pravosuđe Srpske od jutros u štrajku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više