Hercegovina Vijesti

Održani tradicionalni božićni prijem i Božićni koncert u Mostaru

Sinoć je, u prepunom Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, održan tradicionalni božićni koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Koncert je održan u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle”, te uz podršku i blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar i Manastira Žitomislić.

Nastupio je muzički ansambl ”Fenečki biseri”, a jednu numeru tradicionalno su izveli učenici pravoslavne vjeronauke iz mostarskih osnovnih i srednjih škola.

“Fenečki biseri” tradicionalnim srpskim i vjerskim pjesmama oduševili su mostarsku publiku.

Besjedu na početku koncerta je održao iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović koji je rekao da kada se govori o Božiću, treba da se zna šta je suština Božića.

 

“Božić je praznik mira, ljubavi i praznik Božije ruke pružene čovjeku”, poručio je iguman Danilo.

Iguman Danilo u besjedi je podsjetio na ljude i djecu koji stradaju širom svijeta, te na božićnu poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj se pita ko je dao pravo ljudima da ubijaju djecu širom svijeta.

“Božić je praznik koji nas obavezuje na to da govorimo o ovim strahotama. Kada gledamo sve ove strahote i neizdržive scene moramo kazati da nam Božić daje odgovor na to i da sve strahote možemo nazvati jednim imenom-nepravda”, rekao je iguman Danilo dodajući da je Božić tu da nas utješi i da nam da smisao. Pozvao je sve da ne zauzimaju političke stavove i strane, već da znaju da sve velike sile ratuju preko tuđih života i nevine djece.

Iguman Danilo podsjetio je na život Isusa Hrista koji je pobijedio i pakao i smrt, te svojoj žrtvi dao punoću i smisao i izgovorio čuvene riječi -“Oprosti im Bože jer ne znaju šta čine”.

“Kada prođe golgota dolazi spasenje i pobjeda nad smrću”, poručio je iguman Danilo i zaželio da među svim ljudima zavlada dobra i istinska volja Božija.

Iguman je poručio da je Božić  praznik mira, ljubavi i Božije pružene ruke čovjeku. ”Želimo poslati poruku da smo i mi ljudi koji ovdje žive stoljećima, da želimo graditi Mostar kakav jeste, grad sva tri naroda, sve tri vjere i grad koji ima potencijal biti primjer svim ostalim gradovima u BiH”, kazao je Pavlović.

Prije božićnog koncerta u Galeriji kraljice Katarine u Kosači održan je božićni prijem za brojne zvanice, predstavnike kantonalne i gradske vlasti, te predstavnike kulturnih institucija i druge goste. Prijemu su se odazvali predsjednica Vlade HNK Marija Buhač, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, vijećnici u Gradskom vijeću Mostara, zastupnici u Skupštini HNK, ministri, predstavnici drugih vjerskih zajednica, kulturnih organizacija i institucija.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović, izrazila je zahvalnost svima na dolasku.

Bjelica Šagovnović je rekla da se po 18. put organizuje božićni prijem i koncert u Mostaru.

”Ovo je 18. put da organizujemo prijem i koncert i tako nastavljamo čuvati našu tradiciju i  kulturu. Na ovaj način želimo da radost praznika podijelimo s našim komšijama. Božić i svi ostali praznici u Mostaru su se oduvijek slavili zajedno i to daje posebnu ljepotu i čar svim našim praznicima, u sve tri konfesije”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Naglasila da je Božić praznik mira i ljubavi ali i podsjetnik da moramo njegovati naše odnose i tako graditi bolji život i budućnost.

Ona je rekla da je sjenu na praznik bacio incident koji se dogodio u  mostarskom naselju Bijelo Polje gdje  je kamenovana kuća srpske porodice.

“To nas neće obeshrabriti i nadam se da će se pronaći počinioci i da to neće pokvariti radost našeg praznika. Nadam se da ćemo svi dati doprinos da se u našem gradu ovakve stvari ne dešavaju i da ovo bude mjesto dobrog života za sve nas”, poručila je Bjelica Šagovnović.

Predsjednik Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle” Radislav Tubić rekao je da organizatori nastoje očuvati svoju tradiciju i običaje, te gradu poklonili još jedan lijep događaj.

Arhijerejski zamjenik vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, protojerej stavrofor Boris Banduka obratio se prisutnim u ime vladike.

Banduka je rekao da je mir jedan od najčešćih pojmova koji se sreću u Svetom pismu.

“Mirom sve započinje i mirom se sve završava. Gospod je mirom pozdravljao i mirom otpozdravljamo u svakoj prilici, svugdje  gdje se nalazimo”, poručio je Banduka.

On kaže da čovjek jedino u zajednici ljubavi istinski živi kao čovjek.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je da mu je izuzetno drago što se organizuju prijem i koncert za pravoslavni Božić. Kazao je da je to prilika da se pošalje poruka zajedništva i suživota.

“Nakon nesretnih 90-ih, ponovo pokušavamo izgraditi povjerenje među svim narodima i ljudima dobre volje”, zaključio je  Kordić.

Na kraju koncerta za svu djecu koja su nastupala podijeljeni su paketići koji su jako obradovali mališane.

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

Elektroprivreda Srpske neustavno povećala cijenu struje

Urednik

Trebinjac lišen slobode zbog SMS prijetnji sugrađaninu

Urednik

Iznajmljuje se poslovni prostor na duži vremenski period

Urednik

Novi sjaj tri trebinjska mosta do kraja godine

Urednik

MUP Srpske: Sve više slučajeva vršnjačkog nasilja

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 5. marta

Urednik

Zbog novog poreza u Hrvatskoj i bh. vlasnici bi uskoro mogli rasprodavati nekretnine

Urednik

„Pjesma za Evroviziju“ – ovo je prvih osam finalista

Urednik

Muzej Žitomislić nagradio najbolje fotografije mostova u BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više