Hercegovina Vijesti

Održani tradicionalni božićni prijem i Božićni koncert u Mostaru

Sinoć je, u prepunom Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, održan tradicionalni božićni koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Koncert je održan u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle”, te uz podršku i blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar i Manastira Žitomislić.

Nastupio je muzički ansambl ”Fenečki biseri”, a jednu numeru tradicionalno su izveli učenici pravoslavne vjeronauke iz mostarskih osnovnih i srednjih škola.

“Fenečki biseri” tradicionalnim srpskim i vjerskim pjesmama oduševili su mostarsku publiku.

Besjedu na početku koncerta je održao iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović koji je rekao da kada se govori o Božiću, treba da se zna šta je suština Božića.

 

“Božić je praznik mira, ljubavi i praznik Božije ruke pružene čovjeku”, poručio je iguman Danilo.

Iguman Danilo u besjedi je podsjetio na ljude i djecu koji stradaju širom svijeta, te na božićnu poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj se pita ko je dao pravo ljudima da ubijaju djecu širom svijeta.

“Božić je praznik koji nas obavezuje na to da govorimo o ovim strahotama. Kada gledamo sve ove strahote i neizdržive scene moramo kazati da nam Božić daje odgovor na to i da sve strahote možemo nazvati jednim imenom-nepravda”, rekao je iguman Danilo dodajući da je Božić tu da nas utješi i da nam da smisao. Pozvao je sve da ne zauzimaju političke stavove i strane, već da znaju da sve velike sile ratuju preko tuđih života i nevine djece.

Iguman Danilo podsjetio je na život Isusa Hrista koji je pobijedio i pakao i smrt, te svojoj žrtvi dao punoću i smisao i izgovorio čuvene riječi -“Oprosti im Bože jer ne znaju šta čine”.

“Kada prođe golgota dolazi spasenje i pobjeda nad smrću”, poručio je iguman Danilo i zaželio da među svim ljudima zavlada dobra i istinska volja Božija.

Iguman je poručio da je Božić  praznik mira, ljubavi i Božije pružene ruke čovjeku. ”Želimo poslati poruku da smo i mi ljudi koji ovdje žive stoljećima, da želimo graditi Mostar kakav jeste, grad sva tri naroda, sve tri vjere i grad koji ima potencijal biti primjer svim ostalim gradovima u BiH”, kazao je Pavlović.

Prije božićnog koncerta u Galeriji kraljice Katarine u Kosači održan je božićni prijem za brojne zvanice, predstavnike kantonalne i gradske vlasti, te predstavnike kulturnih institucija i druge goste. Prijemu su se odazvali predsjednica Vlade HNK Marija Buhač, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, vijećnici u Gradskom vijeću Mostara, zastupnici u Skupštini HNK, ministri, predstavnici drugih vjerskih zajednica, kulturnih organizacija i institucija.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović, izrazila je zahvalnost svima na dolasku.

Bjelica Šagovnović je rekla da se po 18. put organizuje božićni prijem i koncert u Mostaru.

”Ovo je 18. put da organizujemo prijem i koncert i tako nastavljamo čuvati našu tradiciju i  kulturu. Na ovaj način želimo da radost praznika podijelimo s našim komšijama. Božić i svi ostali praznici u Mostaru su se oduvijek slavili zajedno i to daje posebnu ljepotu i čar svim našim praznicima, u sve tri konfesije”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Naglasila da je Božić praznik mira i ljubavi ali i podsjetnik da moramo njegovati naše odnose i tako graditi bolji život i budućnost.

Ona je rekla da je sjenu na praznik bacio incident koji se dogodio u  mostarskom naselju Bijelo Polje gdje  je kamenovana kuća srpske porodice.

“To nas neće obeshrabriti i nadam se da će se pronaći počinioci i da to neće pokvariti radost našeg praznika. Nadam se da ćemo svi dati doprinos da se u našem gradu ovakve stvari ne dešavaju i da ovo bude mjesto dobrog života za sve nas”, poručila je Bjelica Šagovnović.

Predsjednik Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle” Radislav Tubić rekao je da organizatori nastoje očuvati svoju tradiciju i običaje, te gradu poklonili još jedan lijep događaj.

Arhijerejski zamjenik vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, protojerej stavrofor Boris Banduka obratio se prisutnim u ime vladike.

Banduka je rekao da je mir jedan od najčešćih pojmova koji se sreću u Svetom pismu.

“Mirom sve započinje i mirom se sve završava. Gospod je mirom pozdravljao i mirom otpozdravljamo u svakoj prilici, svugdje  gdje se nalazimo”, poručio je Banduka.

On kaže da čovjek jedino u zajednici ljubavi istinski živi kao čovjek.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je da mu je izuzetno drago što se organizuju prijem i koncert za pravoslavni Božić. Kazao je da je to prilika da se pošalje poruka zajedništva i suživota.

“Nakon nesretnih 90-ih, ponovo pokušavamo izgraditi povjerenje među svim narodima i ljudima dobre volje”, zaključio je  Kordić.

Na kraju koncerta za svu djecu koja su nastupala podijeljeni su paketići koji su jako obradovali mališane.

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

Zvanično počinju Olimpijske igre u Parizu, spektakularna ceremonija otvaranja na Seni

Urednik

U Trebinju otvorena godišnja izložba „Foto BiH“

Urednik

Parking-barijere na trotoaru glavne ulice

Urednik

U Srpskoj u rođeno 18 beba, Nevesinje bogatije za dječaka

Urednik

Humanitarni turnir 3×3 Mokri Dolovi

Urednik

„Live music“: Dražen Baković u petak 26. jula u Kafeu „Poeta“

Urednik

Roman Steve Grabovca na vrhu liste najčitanijih naslova u Narodnoj biblioteci Trebinje

Urednik

Arheološko otkriće u Bileći: Ostaci crkve iz četvrtog vijeka

Urednik

Gradonačelnik Ćurić organizovao prijem za članove ŽFK Leotar — nove članove Premijer lige

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više