Vijesti

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski „Festival festivala“

 Omažom poznatom crnogorskom reditelju i dramaturgu Goranu Bulajiću, jednom od obnovitelja „Festivala festivala“, koji je i prije rata, ali i danas okupljao najbolje amaterske dramske stvaraoce cijele Jugoslavije, u Trebinju, 20. jula, počinje ova prestižna, 67. po redu, kulturna manifestacija.

Nakon subote posvećene u cijelosti Bulajiću, jer će biti i projekcija filma „Sjećanje na Gorana“ Nikšićkog pozorišta, kao i monodrama „Biznismen“ koju je on režirao, a izvodi je Vojo Krivokapić, u nedjelju će Dramski studio Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih izvesti prvu festivalsku predstavu – predstavu „Aladin“, u adaptaciji i režiji Kristine Jakšić Balaž.

U ponedjeljak, 22. jula, Letečka teatarska trupa Tetovo izvodi „Dečaka u prugastoj pidžami“ Džona Bojna i u režiji Vladimira Jovanovskog, a sutradan nastupa Centar za kulturu Pljevlja – amatersko pozorište „Marko Kameloti“ sa komadom „Boing – boing“ u režiji Jovane Jelovac Cavnić.

Gradsko pozorište Trebinje će se predstaviti na sredini festivala izvodeći „Orkestar Titanik“ Hrista Bojčeva, u adaptaciji i režiji Željka Miloševića, a u četvrtak nastupa Kulturni centar Kisač – amatersko pozorište „Vladimir Hurban Vladimirov“ koji izvode predstavu „Smetovi“ u režiji Svetlane Gaško.

Pretposljednjeg festivalskog dana je predstava Studija glume – Teatar 011, Beograd „Let iznad kukavičjeg gnezda“ Kena Kizija i u dramatizaciji i režiji Nataše Radonjić, a zadnjeg dana, 27. jula, nastupa  „DIS Scena“ Zvornik predstavom „Jaaao, Milenko“ Vladimira Nedića i u režiji Aleksandra Riđošića.

Iste večeri, nakon zasjedanja žirija, slijedi uručenje nagrada – „Zlatnih maski“.

Prateći program

U pratećem dijelu programa će najprije biti otvorena izložba „Nebojša Glogovac – iz pozorišnog albuma“, autora Mirjane Odavić, savjetnika Pozorišnog muzeja Beograd, zatim će se održati promocija knjige „Zatamnjeni ekran“, (skrnavljenje istorije, duhovnosti i umjetnosti u nekim tv serijama), autora Božidara Zečevića, teatrologa i kritičara, kao i promocija knjige „Tajna ispod mrtve mačke“, autora Predraga Savića (roman o Ivu Andriću).

Sredina festivala je posvećena izdavačkoj djelatnosti, pa će se u srijedu promovisati Izdavačka djelatnost Pozorišnog muzeja Srbije (edicija „Dramska baština“, XV kolo, Časopis za pozorište i umetnost „Teatron“), a u petak Izdavačka djelatnost Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad (Laza Telečki „Drame“ i Joca Savić „Glumac i publika“), te promocija časopisa „AGON“ (za pozorište i vizuelne komunikacije), Banjaluka.

Završnicu festivala će i ove godine obilježiti Izložba Foto-kino kluba Trebinje „Festival u objektivu“, a dok žiri zasjeda Vladimir Cvejić će izvoditi monodramu „Brevrovizija“, (pobjednik Festivala monodrame i pantomime u Zemunu).

Tokom trajanja festivala u centru grada će se po tradiciji odvijati muzički i scenski performansi koje će izvoditi glumci i ostali umjetnici iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnoj konkurenciji.

Pokrovitelj „Festivala festivala“, na kojem je ulaz za sve programe slobodan,  je grad Trebinje, a izvršni producenti su Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinje.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više