Vijesti

Osnovci iz Smedereva i Beograda u posjeti Trebinju, potpisan sporazum o saradnji škola

Poslije istorijskog Svesrpskog sabora održanog u Beogradu, potpisani su i prvi sporazumi o saradnji između škola iz Srbije i Srpske.

Dijana Ćetković i Ivan Ćilerdžić, direktori osnovnih škola “Dositej Obradović” iz Smedereva i “Jovan Popović” iz beogradske opštine Palilula, potpisali su Povelje o bratimljenju sa Miloradom Nadaždinom, direktorom JU OŠ “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”, u prisustvu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i Dejana Stošića, nosioca Zlatne medalje za zasluge za doprinos u jačanju veza između Republike Srbije i Republike Srpske.

“Ova Povelja će učvrstiti veze između bratskih opština Palilula i Trebinje. Saradnja će biti produbljena po više osnova kako na vaspitno-obrazovnom nivou kroz programe i saradnju nastavnog kadra, tako i kada je riječ o kulturnom niovu, jer ćemo organizovati aktivnosti kroz koje će se učenici upoznavati sa baštinom i tradicijom naših krajeva, kao i porodicama djece koja će se međusobno posjećivati. Na ovaj način naši đaci će se zbližiti i zajedno ćemo raditi na izgradnji svesti o tome da smo mi jedan narod i da treba da poštujemo i čuvamo zajednički nacionalni identitet, jer je to zalog za budućnost srpskog naroda”, rekao je direktor OŠ “Jovan Popović” Ivan Ćilerdžić.

Prije dvije godine su najbolji učenici iz istočne Hercegovine boravili u Smederevu povodom 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i tada su bili gosti škole “Dositej Obradović” u Smederevu.

“Mi smo potom u maju, povodom Dana Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, boravili u Trebinju u uzvratnoj pos,eti. Od velikog značaja je potpisivanje Povelje o bratimljenju jer ćemo na taj način produbiti saradnju između naše dvije škole i time omogućiti našim učenicima da grade budućnost na temeljima zajedničke vjere, kulture i tradicije. Jedna dimenzija je unapređenje kvaliteta nastavnog procesa razmijenom iskustava, a druga, mnogo šira i značajnija je ostvarivanje neraskidivih veza srpskog naroda koji ima zajedničku prošlost, a ovakvim aktivnostima i nesumnjivo zajednicku budućnost”, istakla je direktor OŠ “Dositej Obradović” Dijana Ćetković.

Direktor trebinjske Osnovne škole “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” Milorad Nadaždin rekao je da mu je velika čast što je i zvanično uspostavljena saradnja sa školama iz naše matice.

“Već treću godinu zaredom djeca iz Srbije dolaze u Hercegovinu zahvaljujući našem bratu i prijatelju Dejanu Stošiću”, naveo je Nadaždin.

On je kazao da će ovim sporazumom proširiti saradnja u budućnosti na obostrano zadovoljstvo.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio se đacima iz Smedereva i Beograda na posjeti Trebinju i Republici Srpskoj.

“Nadam se da uživate u Trebinju i da ste posjetili brojne znamenitosti našeg grada. Važno je da djeca posjećuju svoju braću, jer Drina nije granica, već nas ona povezuje i još više učvršćuje naše jedinstvo”, rekao je Ćurić.

BONUS VIDEO

Slični članci

Rekordan broj učesnika na 24. susretima radnika “Elektroprivrede RS”

Urednik

Trebinje osvjetljava svaki neosvijetljeni kutak

Urednik

Vinu iz Trebinja bronzana medalja među 18.000 vina

Urednik

Treningom u prirodi završena sedma sezona „Škole sporta“

Urednik

Sjajna atmosfera u Minhenu pred meč Srbije i Slovenije: Zaigralo se i kolo(VIDEO)

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 20. do 25. juna

Urednik

Srpska i Crna Gora žele graditi hidroelektranu na Bilećkom jezeru

Urednik

Najava: Godišnji koncert dječjeg hora „Bubamarac“ u Trebinju

Urednik

Srbija i Slovenija otvaraju dan na ЕP: Pobjeda Orlova za veliku šansu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više