RS i BiH Vijesti

Ovo su preporuke epidemiologa povodom početka školske godine u Srpskoj

U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na virus korona učenik ili nastavnik ne mogu prisustvovati nastavi, niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ukoliko se potvrdi virus korona kod učenika ili nastavnika, Institut preporučuje domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu.

– Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim i licima sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine – navodi se u saopštenju.

Detaljne preporuke za propisivanje izolacije za učenike i nastavnike koji su oboljeli od virusa korona biće upućene domovima zdravlja u Republici Srpskoj, kao i preporuke za propisivanje mjere karantina za lica koja su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem virusa.

U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole. Ukoliko se radi o djeci ili nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama virusa, može im se preporučiti nošenje maske.

Institut preporučuje da se prostorije u školama često provjetravaju, po mogućnosti na svakom odmoru, da se redovno sprovode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene, te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere preporučene su i za predškolske ustanove.

Što se tiče đačkih domova, potrebno je voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome zarazne bolesti, pravovremeno javljaju nadležnim ljekarima.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više